Stmelovací pobyt ve skautském centru Vanaivan měl u žáků úspěch

Poslední z řady stmelovacích pobytů, kterých se letos účastnili žáci prvního, šestého a osmého ročníku ročníku se uskutečnil ve čtvrtek a pátek 16. a 17. května 2024 v kopřivnickém skautském centru Vanaivan. Na děti i učitele opět čekala tradiční dvojice instruktorek Dana a Radka, které při různých aktivitách doplnili instruktoři Honza, Oli a Garf. Téměř sedmdesát žáků z pěti tříd se sešlo, aby uzavřelo roční projekt Lichnov: Pošli to dál. Tématem stmelovacího pobytu byl pohádkový příběh čar a kouzel Harryho Pottera.

Šesťáci se společně se svými třídními učiteli Mgr. Hanou Polákovou a Bc. Michalem Karbanem vydali do Kopřivnice pěšky, zatímco na ostatní čekal autobus. Hned po příjezdu se prvňáčci vydali hledat své osmáky, kteří na ně během následujících dvou dní dohlíželi. Jakmile přišli na místo i šesťáci, mohl začít společný program. Pro žáky byla připravena celá řada aktivit v týmech. „Osmáci byli skvělí, zejména děvčata se svých rolí „patronek“ ujala výborně. Prvňačky jim doslova visely kolem krku od rána do večera,“ s obdivem popisuje Mgr. Gabriela Mynářová, třídní učitelka VIII. B.

A protože bez jídla a pití není žádná pořádná party, při odpoledním programu dostaly skupinky za úkol připravit pokrm z nalezených surovin. „Jedni připravovali vafle, další pekli tyčinky z listového těsta nebo chystali jednohubky. S osmáky jsme pak společně narazili bečku malinovky,“ s úsměvem vykládá Michal Karban. Když se blížil večer, všichni s napětím vyčkávali, až dorazí početná delegace ze Školy čar a kouzel v Bradavicích. Žáci si společně s instruktorem Olim krátili čas tančením známé Macareny. A pak to konečně přišlo. Do Vanaivanu dorazili Brumbál, Hermiona, čarodějky, učitelka Prýtová, Bellatrix Lestrangová i strašlivý Lord Voldemort, kterého prvňáčci přejmenovali na Valdemara. „Večer si každý našel nějakou zábavu, nejprve se tancovalo, osmáci se šesťáky hráli volejbal, jiní zase celý večer strávili u karaoke, hráli Uno nebo si jen povídali,“ shrnuje průběh večera Hana Poláková.

Na druhý den byla pro žáky připravena bojovka, při které celé týmy plnily úkoly, aby získaly kousky mapy. Po delším bloudění po areálu nakonec všichni našli svůj poklad a úspěch završili sladkou tečkou v podobě velkého nanuku. Po obědě se pak žáci ujali úklidu svých komnat a celý pobyt společně zakončili zhlédnutím zážitků zachycených na fotografiích a videích.

A co se žákům nejvíce líbilo? Vašek Tichavský: „Když jsme hráli volejbal.“ Nikol Goláňová: „Líbilo se mi všechno.“ Děvčata z VIII. B: „Celkově to bylo super.“ Toník, Radim a Lucka z první třídy: „Jak jsme stavěli a potom pouštěli lodičky.“ Anežka a Grétka: „Jak jsme hledali osmáky a oni nás.“ Míša: „Jak jsme spali.“ Gabka: „Jak jsme hráli hry a jak nás nesli osmáci.“

Na projekt Lichnov: Pošli to dál získala škola účelovou neinvestiční dotaci z rozpočtu Moravskoslezského kraje pro podporu aktivit v oblasti prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže. Projekt finančně podporuje i Spolek rodičů a přátel školy a dále obec Lichnov, které patří poděkování za dovoz stravy ze školní jídelny.

Mgr. Ing. Martina Havlíková