Josef Mičulka je vítězem Lichnovské vařečky. Ocenění získalo i dalších osm kuchtíků

Třetího ročníku kuchařské soutěže Lichnovská vařečka se ve středu 22. května 2024 účastnilo šestnáct žáků z tříd druhého stupně. Tématem letošního kulinářského klání byly Bylinky 100krát jinak, a tak úkolem přihlášených žáků bylo připravit jakýkoli pokrm s použitím bylinek. Vítězi se nakonec stali Josef Mičulka, Erik Štěpán a Markéta Kostelníková. Ocenění získaly také Hanka Blažková, Nela Palatková, Vojta Vašák, Jan Pustějovský a Dominik Dresler.

Žáci se na soutěž pečlivě připravovali. „Těšili se, vyhledávali si recepty, zajímali se o pomůcky, které budou muset použít, a jaké suroviny nakoupit, a hlavně jak připravený pokrm naservírovat, aby měli šanci na výhru,“ vzpomíná na přípravnou fázi učitelka „vaření“ Mgr. Monika Čempel, která soutěž naplánovala a zorganizovala.

O účast v soutěži byl velký zájem, a protože cvičná školní kuchyně má omezené prostory, soutěžící vařili postupně. „Museli jsme skloubit vaření s pečením, dobu přípravy, pracovní prostory i technologické zázemí kuchyně, ale všechny kulinářské dobroty se stihly včas s přehledem připravit,“ popisuje dále Monika Čempel.

V mezičase vaření a pečení si mladí kuchtíci krátili čas doplňujícími disciplínami. Poznávali různé druhy koření, naklíčených bylinek, netradičního ovoce a zeleniny, luštěnin a obilovin. Dalším úkolem bylo oddělování žloutků od bílků a v učebně informatiky kvíz Kahoot.

„Vybrat vítězná jídla nebylo pro porotu vůbec jednoduché, k hodnocení byly navíc vyzvány i paní kuchařky školní jídelny. Všechny připravené pokrmy skvěle chutnaly, nakonec ale bylo rozhodnuto,“ prozrazuje učitelka.

První místo získal Josef Mičulka z IX. třídy, připravoval pečený banánový dort s tvarohovým krémem. Druhé místo obsadil Erik Štěpán z VIII. B, který připravil pravou italskou pizzu. Vlastnoručně vyrobil i samotné těsto, na které si vzaly recept i naše paní kuchařky. Třetí místo připadlo Markétě Kostelníkové ze VI. B. Ta připravila kuřecí kari s rýží.

Vyhlášena byla i speciální umístění. Cenu za nejzajímavější a nejzdravější pokrm získala Hana Blažková z IX. třídy. Ta si troufla na pohádkovou pohanku s medem a bylinkami. „Sama pohanku nejím, ale tato byla výborná,“ komentovala ochutnávku kuchařka Jana Jalůvková.

Prvenství za nejlepší sladký pokrm získal Jan Pustějovský ze VI. A, který připravil skořicové lívance. Cenu za nejlepší slaný pokrm obdržela deváťačka Nela Palatková, jejíž špagety s bazalkovým pestem a sýrem tofu byly – dle slov poroty – dokonalé.

Jednu porci soutěžící vystavili také na chodbě u cvičné kuchyně. Všichni žáci a zaměstnanci školy měli možnost zvolit nejkrásněji prezentovaný a naservírovaný pokrm. Počty hlasů se počítaly až do odpoledních hodin, a proto proběhlo vyhlášení až následující den, ve čtvrtek 23. května 2024. Vyhlášení se uskutečnilo na hlavní chodbě za přítomnosti všech, kteří se hlasování účastnili. V této disciplíně nakonec zvítězil Jan Pustějovský ze VI. A, druhou příčku si zasloužilo řecké tzatziki od Vojtěcha Vašáka z IX. třídy a na třetím místě se umístil Dominik Dresler ze VII. B, který uvařil špagety se sýrovou omáčkou a kuřecím masem.

„Sledovat soutěžící v akci bylo pro mě něco nepopsatelného. Pracovali samostatně, nálada byla veselá, žáci si pomáhali navzájem, podporovali se, radili si. Skutečně jsem si soutěž užila a žáci byli neuvěřitelní. Všechny nás překvapilo, jaké nápadité pokrmy s použitím bylinek umí vytvořit,“ dodává ještě Monika Čempel, která všem zúčastněným i spoluorganizátorům děkuje.

„Děkuji za práci, ohleduplnost a za zájem soutěžících o vaření. Obdivuji, co všechno dokázali za tak krátkou dobu vytvořit a jak spolupracovali. Bylo vidět, že si dnešní den užili. Žáci byli úžasní a hodnocení je každým rokem těžší a těžší. Už teď těším na další ročník naší soutěže,“ uzavírá Monika Čempel.

Mgr. Ing. Martina Havlíková