Král elfů pasoval prvňáky na čtenáře

Za hojné účasti rodičů, vedení školy, třídní učitelky Mgr. Lenky Matulové, ale hlavně krále elfů v podání učitele Mgr. Ondřeje Švrčka byli prvňáčci pasováni do stavu čtenářů. Slavnostní událost se konala ve čtvrtek 6. června 2024. Čestné uznání krále si však malí čtenáři museli nejprve zasloužit.

Žáci první třídy museli před samotným pasováním dokázat, že čtenáři skutečně jsou. „Střídavě četli ze Slabikáře a z tabule pohádku O veliké řepě. I přes počáteční trému se všem dětem povedlo splnit úkol, kterým bylo přečíst text a přednést krátkou básničku na písmeno z abecedy, například na písmeno „Á“,“ prozrazuje Lenka Matulová.

Poté žáčci museli jednotlivě pokleknout před krále a ten s pomocí svého meče pronesl tajemnou očekávanou formuli: „Pasuji tě na čtenáře“. „Děti byly statečné a usmívaly se. Všichni dostali šerpu s nápisem Čtenář 2024 a pěknou knihu,“ dodává Lenka Matulová.

Následovalo hodování a ochutnávání dobrot, které upekly maminky a babičky prvňáčků.  

Ríša s Adamem se shodli: „Líbil se nám král.“ Toník zase ocenil odměnu, kterou prvňáci dostali: „Měl jsem radost z knížky.“

„Mně se líbila fotka s králem, byla super,“ komentovala zase Míša. Ondra mimo jiné chválil občerstvení: „Líbilo se mi, jak jsme králi četli a jedli dobroty.“

„Děkuji všem, kteří se na slavnostní pasování našich čtenářů přišli podívat, rodičům, kteří napekli dobroty a také králi elfů Ondrovi Švrčkovi,“ uzavírá Lenka Matulová.

Mgr. Ing. Martina Havlíková