Projekt Krokus nám připomněl děti poznamenané holokaustem

Listopad 2022 – březen 2023

Před nějakou dobou, tři až čtyři měsíce zpátky, jsme zasadili krokusy na počest dětem, které byly poznamenány holokaustem. Paní učitelky Monika Čempel a Ivana Michaličková nás požádaly o vysazení krokusů na školní pozemek. Vysázeli jsme dohromady padesát cibulek. Nejdříve někteří žáci rozvrhli, jak vše uspořádáme. Návod nám napověděl a my jsme začali sázet ve tvaru Davidovy hvězdy. Práce trvala přibližně dvě hodiny.

Postupovali jsme následovně: kluci vykopali díru ve tvaru čtverce, mezitím jsme my, holky, nanosily hlínu, poté jsme společně rozmístili bambusové tyčky do požadovaného tvaru hvězdy a namotali okolo tyček provázek. Postupně jsme tyčky začali po jedné vytahovat a sázet na svá místa cibulky krokusů. Nakonec jsme vybrané místo s vysazenými krokusy ohraničili znovu bambusovými tyčkami a provázkem, následně jsme krokusy zalili a momentálně čekáme, až zasazené krokusy vykvetou…

22. březen 2023

Konečně! Jednou, když jsme odcházeli ze školy, všimli jsme si krásně vykvetlých krokusů. Na druhý den jsme to ihned oznámili paní učitelce, která je šla vyfotit. Vykvetly nám všechny cibulky, které navíc zachovaly tvar Davidovy hvězdy. Cibulky vykvetly za krásného slunného dne a přežily i večerní mrazy. My osobně jsme nevěřili, že krokusy vykvetou, ale opak je pravdou. Jsme moc rádi, že se naše práce vyvedla, a my jsme tak mohli pomoci tomuto projektu.

Tereza Kostelníková, Nela Palatková, Barbora Vaňková, Markéta Buzková, Michal Obsadný, Jakub Buzek – žáci VIII. třídy