Dva dny plné kouzel a přátelství. Takový byl dvoudenní stmelovací kurz ve Vanaivanu

S blížícím se koncem školního roku vrcholí také aktivity projektu Lichnov: Pošli to dál, který má za cíl omezit rizikové chování žáků a zlepšit vztahy mezi nimi ve třídě i napříč ve škole. Jedna z nich, dvoudenní stmelovací kurz s názvem Turnaj tří kouzelníků, se uskutečnila v pondělí 22. a úterý 23. května 2023 ve skautském centru Vanaivan v Kopřivnici a byla – zvlášť pro ty nejmenší – velkým dobrodružstvím plným překvapení.  

„Již ráno se začalo čarovat a žáci první, šestých a osmé třídy, rozděleni do svých kolejí, museli vysvobodit ze zajetí strašidlo, které našli a měli mu vrátit řeč tím, že objevili kouzelné dračí vejce. To poté museli přepravit rovnou na Vanaivan. Cestou jim strašidlo svými kouzly lehce komplikovalo život,“ popisuje zahájení stmelování zástupkyně ředitelky a metodik prevence Mgr. Martina Bílková, která je garantem projektu. „Strašidlo bylo lehce záludné. Kouzelným práškem kupříkladu zbavovalo děti řeči, zavazovalo jim ruce, nohy, svazovalo je k sobě. Nutilo je, aby se navzájem nosili či aby cestou děti mluvily jen s použitím slov začínajících na dané hlásky,“ doplňuje Martina Bílková. Cestu plnou nástrah si každá kolej volila dle svého uvážení, a proto se každý tým dostal do cíle v jinou dobu.

Po příchodu je přivítaly duše skautského centra Dana Žambochová alias Borůvka a Radka Hývnarová. Velmi vhod přišel oběd ze školní jídelny, o jehož dovážku se postaral starosta obce Ing. Aleš Mičulka. „Obec Lichnov je naším partnerem při organizaci projektových aktivit ve Vanaivanu. Díky této pomoci snižujeme náklady pro děti za stravování během akce, proto patří panu starostovi velké poděkování,“ uvádí Martina Bílková.

Po odpoledním klidu se žáci ve svých kolejích pustili do plnění dalších úkolů. Jedním z nich byla i příprava pokrmů. „Tentokrát měli žáci za úkol připravit si své vlastní jídlo. I to už je totiž známkou spolupráce mezi žáky a jejich schopnosti se vzájemně domluvit. Kluci a holky se snažili upéct tyčinky, připravit ovocný salát, další nachystali jednohubky s pomazánkami a v neposlední řadě pekli vafle, po kterých se jen zaprášilo,“ vyjmenovává dobroty z kuchyně Martina Bílková, ale upozorňuje, že jídlo nechystali žáci pouze pro sebe, nýbrž také pro vzácnou návštěvu, která měla přijet z velké dálky.

K závěru odpoledne se žáci ustrojili a plni očekávání vyhlíželi, kdo za nimi dorazí. A protože kurz měl název Turnaj tří kouzelníků, přijela celá kouzelnická posádka z Bradavic, v čele s ředitelem Brumbálem, Draco Malfoyem, „Toho, jehož jméno se nesmí vyslovit“, Lenky Láskorádové, uječené Uršuly a dalších významných kouzelníků, kteří si později s žáky užili spousty legrace a tanečků na diskotéce.

Druhý den ráno po snídani čekaly na děti další úkoly, aby nakonec objevily poklad, ve kterém si každý přišel na své. Prvňáčci dostali hopíky a bublifuky, šešťáci propisky a osmáci brýle. Na závěr si všechny koleje představily své pokřiky, které děti poctivě vymýšlely a trénovaly, a tím se uzavřelo dvoudenní dobrodružství.

Málokomu se v úterý chtělo domů, každý si odnášel ze společně stráveného času něco jiného. Někdo si našel kamarády, někdo se poznal se staršími či mladšími spolužáky, jiný zažil legraci, další překonal své obavy. Starší pocítili, co je to mít zodpovědnost za své mladší spolužáky.

„Závěrečné poděkování patří oběma skautským vedoucím, které se podílí na tvorbě programu pro děti a poskytují jim příjemné zázemí skautského centra. Poděkování patří také našemu Spolku rodičů a přátel školy, který projekt finančně podporuje. V jeho režii byla autobusová doprava zpět do Lichnova,“ vzkazuje slova díků Martina Bílková.

Na projekt Lichnov: Pošli to dál získala škola účelovou neinvestiční dotaci z rozpočtu Moravskoslezského kraje pro podporu aktivit v oblasti prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže. Celková výše dotace je 100 tisíc korun.

Bc. Hana Horáková