Zahradníkův rok vrcholí výsadbou předpěstovaných sazenic a úpravou záhonů

Zahradníkův rok je v plném proudu a žáci osmého a devátého ročníku v předmětu pěstitelství a příprava pokrmů mají plné ruce práce. Pod vedením učitelek Mgr. Moniky Čempel a Mgr. Ludmily Kalčákové, Ph.D., žáci chystali záhony, dosypávali ke keřům kůru a vysazovali sazenice zeleniny.

„V měsíci květnu jsme do vyvýšených záhonů navezli novou hlínu a doplnili ji substrátem. Rovněž byly dokončeny vyvýšené záhony u školky a k okrasným rostlinám a keřům jsme dosypali kůru naštěpkovanou z větví, které jsme získali střihem keřů na školní zahradě a kterou nám pomohli zpracovat pracovníci obce. Za jejich pomoc velmi děkujeme,“ popisuje pracovní náplň jarních hodin předmětu Ludmila Kalčáková.

Dále žáci pod vedením svých učitelek do vyvýšených i klasických záhonů vyseli různé druhy zeleniny, například ředkvičky, hrách setý, ale i sazeničky kedlubnů, růžičkové kapusty, rajčat, paprik a mangoldu. „Předpěstovali jsme si také bylinky a v současné době ještě chystáme výsadbu okurek, cuket a dýní,“ pokračuje dále Ludmila Kalčáková.

Celoroční projekt s názvem Zahradníkův rok realizují učitelky Monika Čempel a Ludmila Kalčáková společně s žáky, kteří si vybrali předmět pěstitelství a příprava pokrmů. Jejich cílem je provádět pravidelné zahradnické práce ve škole a jejím okolí tak, jak si žádá dané období roku.

Mgr. Ing. Martina Havlíková