Anglické divadlo jako inscenovaná učební pomůcka žáky mile překvapilo a pobavilo

Ve středu 3. května 2023 se osmáci a deváťáci vydali do Kulturního domu v Kopřivnici zhlédnout dlouho očekávané anglické divadelní představení Peter Black. Toto představení měli navštívit již v září, ale bohužel kvůli nízkému počtu přihlášených škol bylo zrušeno. I naši žáci neodjížděli zrovna s nadšením, někteří si pod pojmem divadlo představovali nudu, nezáživné herce a scénáře, jiní se zase obávali, že nebudou anglicky vůbec rozumět.

„Musím říct, že jsme byli všichni pozitivně překvapeni a většinu tohoto hodinového představení jsme se nasmáli. Herci byli mladí, jejich angličtina jednoduchá a srozumitelná. Místo toho, aby použili slovo, kterému by žáci nerozuměli, nahradili ho českým – třeba: „Here´s a mountain bike with this „pružina“ in the middle.“ – a žáci nejenže pochopili, o čem je řeč, ale bavili se ještě více,“ popisuje zábavné dialogy mezi herci Mgr. Hana Poláková.

Toto divadelní představení je koncipováno jako inscenovaná učební pomůcka, což znamená, že učitelé před představením dostali pracovní materiály, které obsahovaly slovní zásobu a gramatiku použitou ve hře, a mohli se žáky vše procvičit a ti tak byli připraveni lépe rozumět. A podle toho bylo slyšet i ohlasy od žáků, které byly pozitivní: „Líbilo se mi to, bylo to vtipné a zábavné. Určitě bych jel zase. Herci byli zkušení a podávali dobré výkony. I když jsem všemu nerozuměl, podle gestikulace jsem neměl problémy s pochopením.“

Pokud se během příštího roku naskytne příležitost zhlédnout představení od této společnosti, rádi se žáci znovu zúčastní.

Bc. Hana Horáková