Velikonoce ve škole byly veselé, barevné, ale i plné soutěží, her a výstav

Poslední březnový týden byl pro žáky i učitele zároveň poslední předvelikonoční, a právě téma jara a Velikonoc provázelo výuku od pondělí 25. března do středy 27. března 2024 v celé naší škole.

Příprava na Velikonoce ve škole začala hned v pondělí, kdy žáci i učitelé přišli do školy oblečení do modré barvy tak, jako se na Modré pondělí sluší. Po škole se to modrou doslova jen hemžilo. Barvenou výzvu související s před velikonočními dny uspořádal žákovský parlament pod vedením Mgr. Gabriely Mynářové.

Zároveň se od první vyučovací hodiny střídaly ročníky prvního stupně v místním Muzeu vystěhovalectví, aby se naladili na velikonoční náladu a pokochali se připravenou velikonoční výstavou. „Nasáli jsme nápady a motivy, které k Velikonocům patří. Tematicky vyzdobená místnost byla plná zajíčků, vajíček, ale byla zde i ukázka velikonočně prostřeného stolu, zkrátka vše, co ke svátkům jara patří,“ popisuje třídní učitelka prvňáčků Mgr. Lenka Matulová, která expozici se svými žáky také navštívila. V muzeu bylo vystaveno i lichnovské vajco, které je černé a zdobené červenými a hnědými motivy. „Výstava se všem moc líbila a děkujeme Mgr. Aleně Dobečkové za poutavý výklad nejen o tom, jak se u nás Velikonoce dříve slavily,“ dodává ještě Lenka Matulová.

Žlutou barvou školu rozzářilo tradiční Žluté úterý, kdy žákovský parlament vypsal výzvu s názvem „Domluvte se a přijďte ve žluté“. Třídy, kde bylo nejvíce žlutě oblečených žáků, získaly díky příspěvku Spolku rodičů a přátel školy drobnou sladkou odměnu. „Na prvním stupni jsme odměnili první a druhou třídu, na druhém stupni byla žlutá na oblečení nejvíce vidět v VI. A, “ prozrazuje za žákovský parlament Gabriela Mynářová. „Bylo příjemné vidět žáky, kteří běžně oblékají tmavé barvy, najednou v tak veselých barvách. Děkuji SRPŠ za finanční příspěvek, ze kterého jsme mohli pořídit odměny pro nejaktivnější třídy, a také všem žákům i učitelům, kteří se nezapomněli barevně sladit,“ dodává ještě děkovně Gabriela Mynářová.

S Velikonoci souvisela také školní výstava, která nesla název Velikonoční zajíc a která vyvrcholila právě v úterý. Kdo se chtěl soutěže zúčastnit, vyrobil doma velikonoční výrobek a přinesl jej v průběhu předchozího týdne do školy. Třídní učitelka prvního ročníku Lenka Matulová výrobky zodpovědně a pečlivě shromažďovala a následně je vystavila v prostorách hlavní školní chodby. Na výstavce se objevili například pečení zajíčci, kuřátka, zajíci ze slámy, ze dřeva a spousta vajíček zdobených nejrůznějšími technikami.

„V tajném školním losování nejvíce bodů získal zajíc ze sena od Věrky Veselkové ze čtvrté třídy. Na druhém místě se umístila se svými sladkými kuřátky Věrčina spolužačka Anita Kvitová. Její výrobek – piškotová kuřátka plněná krémem – si podělili všichni spolužáci ve třídě a moc si pochutnali. Třetí místo putovalo k prvňáčkům za Isabellou Drach, která zachytila celou zaječí rodinku na pařezu,“ prozrazuje vítěznou trojici a jejich výrobky Lenka Matulová.

Předvelikonoční náladu přijeli navíc v úterý do školy posílit zaměstnanci Muzea v Příboře. Ti blíže popsali a názorně předvedli zdobení vajec – konkrétně lichnovského vajca – a seznámili žáky prvního stupně s méně i více známými velikonočními tradicemi.

Ve Škaredou středu žáky i učitele oblékl žákovský parlament do černého nebo jinak tmavého oblečení a pak už patřičně naladěni všichni čekali na blížící se zasloužené velikonoční volno.

Mgr. Ing. Martina Havlíková