Lichnovská vrána 2024 odhalila pěvecké talenty naší školy

Na jaře do školy v Lichnově pravidelně nepřilétají jen čápi, ale tradičně nás navštíví i Lichnovská vrána. Jedná se o pěveckou soutěž žáků naší základní školy, kterou v pátek 5. dubna 2024 pro všechny nadané muzikanty připravily učitelky hudební výchovy Bc. Hana Janečková a Mgr. Ludmila Kalčáková, Ph.D.

Učitelky hudební výchovy již v třídním kole vytipovaly odvážné soutěžící. Nominováni byli tři jednotlivci v každé kategorii, dvě dua, tria i kvarteto. Navíc na výherce z prvního stupně čeká postup do pěvecké soutěže Lubinský zpěváček.  

V porotě talentové soutěže usedly učitelky hudební výchovy Mgr. Ludmila Kalčáková, Ph.D., a Bc. Hana Janečková, dále vedoucí vychovatelka školní družiny Lucie Vávrová, DiS., a asistentka pedagoga Jarmila Kociánová.

Program Lichnovské vrány byl rozdělen na dvě části. Zároveň s první vyučovací hodinou začal blok pro hudebníky z prvního stupně. Po jejich vystoupení následovalo zhodnocení výkonů, vyhlášení výsledků a předání cen. Po krátké přestávce přišla řada na druhou kategorii – druhostupňové zpěváky a muzikanty.

V úvodu soutěže se ještě všichni zpěváci a hudebníci rozezpívali. „Se všemi soutěžícími z prvního stupně jsme si zopakovali školní hymnu a poté jsme se ještě všichni rozezpívali písní Marjánko, Marjánko,“ popisuje zahájení samotné soutěže organizátorka Hana Janečková. Z žáků prvního stupně se letošní Lichnovské vrány zúčastnilo celkem devětadvacet dětí. Kategorie byly ještě rozděleny na žáky první a druhé třídy a žáky třetí až páté třídy.  

Po nesnadném rozhodování porota udělila vítězná místa. V kategorii pro první a druhou třídu se udělovaly ceny nejprve za sólový zpěv. Na třetím místě se umístil Viktor Novotný, na místě druhém Anna Zemanová a první příčku obsadila Gabriela Zemanová.

„Jelikož jsme měli jen dvě dua, tak se na vítězných příčkách umístili všichni zpěváci. Na druhém místě to byli chlapci Antonín Boháč a Daniel Strážovec, na prvním místě skončily dívky Nikol Jeřábková a Tereza Kolbeová,“ odhaluje další úspěšné účastníky Hana Janečková.

V kategorii od třetí po pátou třídu se v sólovém zpěvu na třetím místě umístila Aneta Fojtíková, na místě druhém Kateřina Tichavská a první místo získala Tereza Marková. V kategorii duo, trio se na třetím místě umístila děvčata Anita Kvitová, Alexandra Kellerová a Vanesa Mičkalová, druhé místo obsadili chlapci Jakub Pustějovský, Jan Holub a Radim Zeman a na místě prvním stanuly Megan Petrová s Nikolou Žáčkovou.

Úvod bloku druhého stupně přišli soutěžícím i organizátorům zpestřit program sedmáci: Filip Zahradník se skladbou The Pink Panther, kterou zahrál na trubku, a Štěpán Kačor se skladbou Road Runner, kterou hrál na zobcovou flétnu.

Celkem devatenáct vystupujících z druhého stupně bylo zařazeno do kategorie žáků od šesté do osmé třídy. V sólovém zpěvu skončil na třetím místě Daniel Tichavský, na místě druhém Kateřina Machalová a první příčku obsadila Natálie Perezová.  Za duo a trio se na třetím místě umístili Vojtěch Hlavička, Lukáš Goláň a Daniel Minárik, druhé místo získala Barbora Dobečková, Elen Švecová a Nella Dreslerová a na stupni vítězů stanulo chlapecké kvarteto v podání Štěpána Kačora, Mikuláše Klozíka, Jiřího Růžičky a Filipa Zahradníka.

V soutěži Lichnovská vrána byla udělena také cena poroty, kterou získaly prvňačka Klára Vaňková a Martina Hilscherová ze VII. A.

Výběr písní soutěžících byl pestrý. „Ve většině případů si žáci volili hudební doprovod s kytarou pod vedením paní učitelky Hanky Janečkové. Někteří si připravili podklad s vlastní nahrávkou hudby nebo vlastní doprovod na hudební nástroj a další zvolili dokonce čistě sólový zpěv bez doprovodu nástrojů,“ shrnuje přehlídku hudebních doprovodů soutěže spoluorganizátorka akce Ludmila Kalčáková.

Soutěž měly v režii moderátorky ze VII. A Martina Hilscherová a Kateřina Machalová. O zvuk se postaral již osvědčený zvukař Jan Babinec ze VI. A. Všichni talentovaní výherci obdrželi diplomy a ceny, které byly hrazeny z fondu Spolku rodičů a přátel školy.

Celé soutěžní hudební setkání mělo hladký průběh. V době, kdy porota sčítala body, se malí hudebníci sami zabavili, poslouchali své oblíbené písně a zpívali si. „Na závěr jsme si ještě opět zazpívali naši oblíbenou školní hymnu a poděkovali všem odvážlivcům, kteří se nebáli vystoupit. Vycítili jsme, že některé soutěžící sice svazovala tréma, ale všichni podali parádní výkony. Budeme se zase těšit, jaké si pro nás děti přichystají písně na další ročník,“ těší se za organizátory Hana Janečková.

„Děkujeme všem vystupujícím, kteří přispěli k příjemné atmosféře soutěže. Překvapila mě vysoká účast žáků druhého stupně, jejich radost ze zpěvu i odvaha k vystoupení – není to v jejich věku obvyklé. Domnívám se, že na tom má lví podíl paní učitelka Ludmila Kalčáková. Těší mě, že v hudební výchově slyším zpěv i hru na rozličné nástroje, které si žáci s sebou do vyučování nosí,“ uvedla v závěru soutěže ředitelka školy Mgr. Olga Síbrtová. „Velké poděkování patří také moderátorkám i zvukaři letošní Lichnovské vrány a v neposlední řadě paní učitelce Haně Janečkové, která za celou soutěž zodpovídala. Byla to její premiéra a myslím si, že se moc podařila,“ dodává dále ředitelka s tím, že poděkování patří také všem členům poroty a Spolku rodičů a přátel školy za poskytnuté finanční prostředky na zakoupení cen.

Na Lichnovskou vránu navazuje již dvaadvacátý ročník pěvecké soutěže pro malotřídní školy Lubinský zpěváček. Uskuteční se ve čtvrtek 25. dubna 2024 v Domě dětí a mládeže v Kopřivnici a my budeme držet našim muzikantům palce, ať jim to dobře zpívá.

 Mgr. Ing. Martina Havlíková