Ohlédnutí za Dnem obce: Cesta kolem světa lichnovské školy zahájila tradiční obecní slavnost

Děti ze základní i mateřské školy v Lichnově zahájily svým vystoupením tradiční Den obce, který se uskutečnil v sobotu 15. června 2024. Do programu se zapojila úplně celá škola a se svým přibližně hodinu a půl dlouhým vystoupením nazvaným Cesta kolem světa žáci spolu s početným přihlížejícím publikem prozkoumali téměř celý svět.

Jako první vystoupil pěvecký sbor Lichnováček pod vedením MgA. Jiřího Najvara, následovalo taneční cestovatelské číslo dětí z mateřské školy a pak se už na pódiu vystřídaly všechny třídy prvního i druhého stupně základní školy. Společně procestovali třeba Španělsko, Itálii, Německo, Brazílii, Jamajku, ale třeba i Jižní Koreu nebo rovníkovou oblast v Africe.

Scénář textu, kterým provázeli vystoupení školy dva moderátoři z řad žáků druhého stupně, má na svědomí učitelka českého jazyka Mgr. Gabriela Mynářová. Dobrodruzi a cestovatelé Daniel Švec z VIII. B třídy a Tereza Kostelníková z IX. třídy se své role zhostili na jedničku. „Nástřel textu jsem moderátorům napsala, ale konečná verze byla jejich dílem, protože si své řeči při nácviku podle potřeby upravili. Moc je za jejich přípravu i výsledek chválím, i přes velkou trému předvedli skvělý výkon, zvládli to opravdu výborně, “ chválí moderátory Gabriela Mynářová.

„Byl jsem nervózní, ale jsem rád, že jsem svou trému překonal. Byla to dobrá zkušenost a vystoupení jsem si užil,“ komentuje svůj výkon moderátor Dan.

„Součástí prezentace školy byl i prodej guláše z osvědčené kuchyně našich kuchařek, ale také dalších dobrot, které si mohli návštěvníci akce u jejich stánku zakoupit. Výtěžek z akce ve výši bezmála deset tisíc korun poputuje na podporu dětí ve škole,“ uvádí ředitelka školy Mgr. Olga Síbrtová s tím, že je za zapojení provozních zaměstnanců školy do této akce vděčná.

Ředitelka školy také po posledním vystoupení, kterého se zhostili deváťáci, pronesla děkovnou řeč směrem ke všem účinkujícím i pedagogům, kteří s dětmi vystoupení připravili. Nezapomněla zmínit ani spolupráci s První soukromou základní uměleckou školou MIS Music Kopřivnice, jejíž jsme pobočkou, a poděkovat Jiřímu Najvarovi za vedení školního pěveckého sboru. Součástí bylo i poděkování všem zaměstnancům za celoroční práci, poděkování zřizovateli a dalším podporovatelům školy za přízeň a přání krásného léta na cestách kolem světa i po naší vlasti.

Závěrečným číslem bylo představení nových školních dresů s logem školy a znakem obce, v nichž nyní sportovci reprezentují školu. Poděkování za jejich pořízení patřilo opět zřizovateli. Zpěvem hymny školy se uzavřela školní část kulturního programu, který pak pokračoval až do pozdních večerních hodin.

Mgr. Ing. Martina Havlíková