Naše škola má prvního šampiona v soutěži Spelling Bee

Na konci listopadu uspořádala jazyková sekce soutěž ve hláskování anglických slov. Soutěž Spelling Bee, jak zní její oficiální název, má v USA téměř stoletou tradici, a i na naší škole přilákala pozornost téměř padesáti žáků. Ti se utkali celkem v pěti kategoriích od pátého až do devátého ročníku.

„Spelling Bee jsme s kolegyněmi měly v hlavě už dlouho a jsem velmi ráda, že se nám tuto zábavnou soutěž konečně podařilo zrealizovat,“ uvádí učitelka angličtiny Mgr. Hana Poláková, hlavní organizátorka soutěže, která proběhla v úterý 29. listopadu 2022.

„Nejprve žáci soutěžili mezi sebou ve dvoukolové kvalifikaci, kde měli za úkol co nejrychleji a co nejsprávněji vyhláskovat vylosované anglické slovíčko za použití anglické abecedy. Odtud postoupili ti nejúspěšnější, kteří se pak utkávali tak dlouho, dokud z nich nevzešel jasný vítěz,“ popisuje Hana Poláková.

V dalších kolech přibyla náročnější slovíčka, stoupala nervozita a chyby už se neodpouštěly. Nutno dodat, že souboje byly napínavé, zejména pak v páté třídě, kde o vítězi musel rozhodnout až třetí rozstřel. Na závěr se uskutečnilo i velké finále. Zde mezi sebou soupeřili vítězové za sedmý, osmý a devátý ročník. Prvním lichnovským šampionem ve Spelling Bee a dočasným vlastníkem putovního poháru se stal žák osmé třídy Jakub Pícha, když v těsném souboji porazil Karolínu Kahánkovou z IX. B. Ve finále je doplnila ještě zástupkyně VII. A Dorota Kociánová.

„Soutěž byla moc fajn, myslím, že jsme si ji všichni užili. Doufám, že se z ní i na naší škole stane tradice,“ dodává angličtinářka Mgr. Lenka Mičková. Všichni žáci si zaslouží obrovskou pochvalu za to, že se do soutěže přihlásili. „Poděkování patří našim angličtinářkám Mgr. Haně Polákové, Mgr. Lence Mičkové a Mgr. Gabriele Mynářové za organizaci soutěže a Spolku rodičů a přátel školy za poskytnutí finančního prostředku na zakoupení cen pro vítěze,“ vzkazuje slova díků zástupkyně ředitelky Mgr. Martina Bílková.

A kdo tedy stanul na pomyslných stupních vítězů?

Pátý ročník: 1. místo – Pavlína Kutáčová; 2. místo – David Janyška; 3. místo – Jan Babinec

Šestý ročník: Martina Hilscherová

Sedmý ročník: Dorota Kociánová

Osmý ročník: Jakub Pícha

Devátý ročník: Karolína Kahánková

Bc. Hana Horáková