Branná soutěž WOLFRAM 2023: nová zkušenost, nové dojmy

Žáci sedmé a osmé třídy se ve čtvrtek 18. května 2023 zúčastnili poprvé v historii naší školy branné soutěže. Ta se uskutečnila pod hlavičkou Krajského vojenského velitelství Ostrava v prostorách Základní školy Čeladná. „Náš tým složený z osmáků, které zastupovali Rene Venos, Víťa Zeman a Vojtěch Vašák, a sedmačky Regíny Jurákové se poctivě začal připravovat již od října loňského roku, kdy jsme obdrželi pravidla a přehled disciplín, které se v rámci soutěže budou plnit,“ přibližuje přípravy na soutěž učitel Ing. Daniel Otýpka. Byly to jak soutěže silové, tedy silový trojboj a běh na tisíc metrů, tak vojenské, tedy střelba a hod zajištěným granátem, ale také vědomostní, mezi něž patřily zdravověda a vědomosti o výsadkové akci z druhé světové války pod krycím názvem Wolfram, podle které se soutěž jmenuje.

Celkem se soutěže zúčastnilo jedenáct týmů z okolních škol a pouze tři z nich postoupily do krajského kola, které se uskuteční v říjnu příštího školního roku ve vojenském prostoru Libavá. Motivace byla tedy veliká. Náš tým dominoval v některých disciplínách, jako například v silovém trojboji, kde ostatní týmy rozdrtil v klikách a ve cviku sedy lehy. Některé disciplíny nám ale úplně nesedly, a nakonec se náš tým umístil na krásném, sice nepostupovém pátém místě.

„Soutěž jsme si všichni moc užili, byla to nová zkušenost, kterou v dalších letech chceme a budeme rozvíjet. Připravovali jsme se dlouho a poctivě, a tak žáky na závěr mrzelo, že se jim nepodařilo postoupit výše. Nevadí, příští rok se o postup popereme,“ uzavírá nadějně Daniel Otýpka.

Bc. Hana Horáková