Příběh obrazu ožil v podobě Střelené vrány

Začátkem února přišly propozice na zajímavou celorepublikovou soutěž Příběh obrazu, kterou vyhlásila Základní škola Bílovec. Cílem tohoto projektu je rozvíjet všeobecný kulturní přehled dětí, vztah k českému jazyku a výtvarnému umění, podporovat rozvoj mediální a čtenářské gramotnosti, tvořivého psaní, fantazie a kreativity. Každá soutěžní práce se skládá z výtvarné a literární části, které dohromady tvoří celek.

„Žáci si mohli vybrat výtvarné dílo českého umělce, to reprodukovat libovolnou výtvarnou technikou a k němu měli vymyslet vlastní příběh inspirovaný vybraným obrazem. Mohli psát báseň, dopis, vyprávění, úvahu. A tak jsme to zkusili. Žáci v šesté, sedmé a osmé třídě vybírali, malovali, psali. Nakonec si zvolili dvě práce z osmé třídy, které jsem poslala do soutěže,“ popisuje realizaci zapojení do soutěže Mgr. Petra Stoklasová. To ale ještě nikdo nevěděl, že se soutěže účastní více jak tisíc pět set účastníků z celé republiky.

„Proto nás velmi potěšilo, že mezi čtyřiceti šesti úspěšnými laureáty soutěže, kteří nejlépe splnili kritéria soutěže svým osobitým výtvarným zpracováním původního výtvarného díla, vybrala odborná porota Violu Gilarovou z osmé třídy. Viola zvolila dílo Josefa Čapka Střelená vrána a ke svému výtvarnému dílku připojila vlastní báseň Vrána,“ pokračuje Petra Stoklasová.

Jména vybraných laureátů z celé České republiky můžete zhlédnout zde. Konečné vyhlášení výsledků soutěže proběhlo v pátek 19. května 2023 formou on-line přenosu.

Viole blahopřejeme, a pokud budete chtít zhlédnout vítězné práce nejen Violy, ale i dalších laureátů, můžete si udělat výlet do Bílovce. Vernisáž výstavy k soutěži Příběh obrazu 2023 se uskutečnila v bíloveckém muzeu 1. června 2023, kde byli osobně představeni přítomní laureáti soutěže a byly jim předány ceny. Výstava potrvá až do 30. června 2023.

Bc. Hana Horáková