Vynikající umístění a postup do národního kola přivezli naši žáci ze zahrádkářské soutěže

V pondělí 15. května 2023 se v areálu Základní školy a Mateřské školy Františka Palackého v Hodslavicích uskutečnilo okresní kolo soutěže Mladý zahrádkář. Soutěž pořádal Český zahrádkářský svaz Nový Jičín, aby přilákal mladé zahrádkáře.

„Soutěž měla tři části: teoretickou část, která byla ve formě testů, poznávací část, ve které žáci předvedli dobrou orientaci v poznávání osiva pomocí lupy a také poznávání rostlin. Poslední část se dělila na okruhy kolem zeleniny, rostlin pokojových, ovocných, aromatických, okrasných, polních, jehličnanů, listnatých dřevin a rostlin plevelných a volně rostoucích,“ přibližuje soutěžní dění učitelka pracovních činností Mgr. Monika Čempel, která žáky na akci doprovázela.  

Během soutěže se objevila i jedna neznámá květina, kterou soutěžící nedokázali rozpoznat. Byla to čemeřice. Vzhledem k tomu, že tato květina kvete brzy na jaře, žáci si dali předsevzetí, že ji vysadí na školním pozemku, aby ji v dalších ročnících soutěže bezpečně poznali. A jak si naši žáci v soutěži vedli?

V naší škole máme dva žáky, kteří se umístili na stupních vítězů. Josef Mičulka vyhrál první místo a Jakub Buzek druhé místo v kategorii starších žáků. Ale i ostatní žáci si vedli dobře. Hana Blažková obsadila deváté místo a Filip Zahradník, který soutěžil v kategorii mladších žáků, se umístil na pátém místě. Máme radost, že Josef Mičulka postoupil do národního kola, které se koná v červnu v Praze na Střední odborné škole Jarov. Za odměnu obdržel od vedení školy naučnou knihu Co tu kvete, která mu může pomoci s přípravou na pokračování soutěže.

„Velké poděkování a gratulace patří žákům za přípravu na soutěž a Josefovi budeme moc držet palce v národním kole soutěže. Věříme, že neztratí nervy a že si zároveň za odměnu užije dva víkendové dny v našem hlavním městě. Také děkujeme panu místostarostovi Stanislavu Kellerovi, že soutěžící do Hodslavic na soutěž ochotně zavezl a také je přivezl zpět,“ děkuje jménem školy ředitelka Mgr. Olga Síbrtová.

Bc. Hana Horáková