Obě šesté třídy vyrazily za poznáním do frenštátské knihovny

Městská knihovna ve Frenštátě pod Radhoštěm spolupracuje se školami na Frenštátsku. Také naše škola využila v letošním školním roce nabídky zajímavých programů pro děti a za jedním z nich se vydali žáci obou šestých tříd.

Už ve středu 12. dubna 2023 se do knihovny vydali žáci VI. A třídy spolu se svou češtinářkou Mgr. Olgou Síbrtovou a ve středu 31. května 2023 je následovali žáci ze VI. B pod vedením rovněž učitelky českého jazyka Mgr. Ivany Michaličkové. Knihovnice Bc. Martina Vroblová pro ně připravila program na téma Svět pohádek, pověstí, bajek, bájí a legend, který koresponduje s tématy literární výchovy v šestém ročníku. Kromě toho na děti čekalo seznámení se s knihovnou a informacemi o možnostech, jak se stát čtenářem.

Po pohodlné cestě autobusem a rychlém nákupu občerstvení už kroky šesťáků mířily do knihovny. „Přivítala nás milá paní knihovnice, která v první části naší exkurze povídala o tom, jak jsou knihy řazeny, kde jakou knihu najdeme, jak probíhá kontrola knih, vyřazování i nákup nových titulů. Překvapilo nás, že v současné době mají v knihovně šedesát tisíc kusů knih. V druhé části naší návštěvy jsme zkoumali, co jsou pohádky, pověsti, báje, bajky a legendy. Četli jsme si ukázky a ve skupinkách se snažili najít rozdíly,“ popisuje návštěvu knihovny Ivana Michaličková.

Knihovna na působila velice útulným dojmem, který byl navíc posílen možností nalít si vodu a připojit se k wi-fi. Zároveň žáky překvapila informace, že do knihovny mohou přijít kdykoliv, mohou si v ní číst, a dokud si nic nepůjčí, nemusí nic platit ani se přihlašovat. Prostě si tam mohou jenom tak sedět, relaxovat a objevovat nové knihy.

„Na závěr jsme si mohli vybrat jakoukoliv knihu z těch vyřazených, což nám udělalo obrovskou radost. Měli jsme pocit, že jsme udělali nějaký dobrý skutek, když tu opuštěnou knihu zařadíme do své knihovničky k ostatním knihám. A třeba si ji časem i přečteme…“ motivuje žáky ke čtenářství Ivana Michaličková.

„Děkujeme za možnost podívat se do knihovny, ve které si snad každý čtenář najde to své. Děti měly možnost zabrousit do různých částí knihovny, osahat si knihy dle svého výběru, začíst se do nich, prohlédnout si je. Paní knihovnice nám prozradila, že toto povolání se u nich v rodině dědí z generace na generaci. Bylo znát, že knihy opravdu miluje, a proto dokázala své nadšení hravě přenést na děti. Budu ráda, když v příštích letech spolupráci s Městskou knihovnou ve Frenštátě pod Radhoštěm rozšíříme,“ hodnotí závěrem Olga Síbrtová.

Mgr. Hana Horáková