Velký Javorník zdolali šesťáci spolu se psím kamarádem Bertem

V pondělí 26. června 2023 uskutečnili šesťáci z áčka připravovaný výšlap na Velký Javorník.

„Celou akci jsme společně plánovali asi už od podzimu. Děti v hodinách češtinky vyjádřily zájem o to vyšlápnout si společně na Javorník. A přestože je v červnu ve škole asi nejvíce práce, musela jsem dodržet své slovo a s dětmi a panem učitelem třídním na kopec vyrazit,“ popisuje vznik myšlenky ředitelka školy Mgr. Olga Síbrtová, která v šestém ročníku učila v tomto školním roce český jazyk.

 „Povedlo se nám vybrat správný den, s pěkným počasím. Vyrazili jsme s paní ředitelkou a jejím čtyřnohým kamarádem Bertem od Frenštátu, přes Mařenčinu studánku a Horečky až na vrchol. Celou cestu jsme si spolu krásně povídali, a hlavně jsme se střídali ve „vedení“ Berta, kterého jsme si všichni během výletu zamilovali,“ líčí průběh výšlapu třídní učitel VI. A Ing. Daniel Otýpka.

Výlet turistům nezkazil ani fakt, že je v pondělí chata na Velkém Javorníku uzavřena. „Počítali jsme s tím, proto jsme měli s sebou velké svačiny a dostatek pití a paní ředitelka nás odměnila také sladkostmi, které pro nás nesla až nahoru,“ uvádí dále Daniel Otýpka s tím, že to nebyla jediná odměna tohoto výletního dne.

Paní ředitelku odměnili také žáci, a to za příjemné hodiny češtinky. Dostala od nich jako pozornost záložku pro vášnivé čtenáře a také přívěsek na klíč a otvírák pro milovníky češtiny. „Bylo to moc hezké překvapení. Úplně mi bylo líto roztrhat při rozbalování dárků balicí papír se všemi podpisy dětí a také s podpisem Berta, který tam nezapomněli dopsat,“ hodnotí originální způsob předání dárku na vrcholu místní beskydské dominanty Olga Síbrtová.

Na zpáteční cestu se výletníci vydali přes Bordovice, prošli celým Lichnovem a ve škole na ně čekal oběd, který krásně stihli.

Mgr. Hana Horáková