S úsměvem a se sluníčkem nad hlavou: Malí i velcí zahradníci uklidili školní zahradu a okolí školy

Práce šlechtila duše i těla žáků a pedagogů naší školy ve čtvrtek 7. září 2023 díky tradiční akci s názvem Uklízíme školní zahradu. „Žáci se svými učiteli pleli záhonky, čistili dlažbu, chodníky i lemování kolem budovy školy, dále také zametali, sbírali odpadky a čistili přilehlé okolí,“ vysvětlila učitelka pracovních činností Mgr. Monika Čempel, která celou akci naplánovala, zkoordinovala činnosti žáků a učitelů a přidělila jednotlivé úseky pozemku třídám. Spolu s ní se na akci podílel také školník Robert Fojtík, který zodpovědně vydával náčiní a pomůcky a dohlížel na to, aby veškeré nářadí fungovalo tak, jak má.

Stejně jako loni, také v tomto roce žáci a učitelé pracovali i na zahradě mateřské školy, kde mimo jiné čistili odtokové kanály a dlažbu. Této zodpovědnosti se letos ujali žáci devátého ročníku spolu s Mgr. Petrou Stoklasovou. Druhá část deváťáků se pod vedením třídního učitele Mgr. Ondřeje Švrčka zase věnovala sestavování právě dovezeného nábytku do nového kabinetu školní psycholožky. „Kluci se vrhli také na demontáž starých žákovských židlí a lavic. Práce jim šla pěkně od ruky a velmi oceňuji jejich zručnost,“ doplnila Monika Čempel.

Ačkoli se to z obličejů žáků při samotné zahradní činnosti nemuselo na první pohled zdát, všichni z odvedené práce měli nakonec radost. „Byla to fuška, ale líbí se mi, že naše práce jde na první pohled vidět,“ těšil se z výsledku společného úsilí žák VIII. B Daniel Švec.

„Velké poděkování patří všem malým i velkým pracantům. Cílem akce, kterou pořádáme dvakrát ročně, je podpořit manuální zručnost žáků, strávit čas společnou prací a zvelebit si okolí školy. Žáci pochopí, že samo se neuklidí nic, a nakonec budou k prostředí, ve kterém žijí, a to možná nejenom v bezprostředním okolí školy, ohleduplnější,“ popisuje smysl akce ředitelka školy Mgr. Olga Síbrtová, která ocenila i nádherné počasí, které celou úklidovou akci provázelo.

Mgr., Ing. Martina Havlíková