Žákovský parlament zasedá i v tomto školním roce. Už po prvním zasedání přináší „zlepšováky“

Také v tomto školním roce spojí žáci od pátého do devátého ročníku své síly a budou se snažit pro všechny spolužáky i pedagogy udělat školu ještě příjemnějším místem pro trávení všednodenních dopolední.  Pod taktovkou učitelky českého a anglického jazyka Mgr. Gabriely Mynářové a její pravé ruky asistentky pedagoga Michaely Vymětalové budou všichni společně usilovat o splnění cílů, které si na první schůzce stanovili, mimo jiné třeba i o stmelování celé školy.

Předsedou a místopředsedou žákovského parlamentu se také pro letošek stala osvědčená zodpovědná dvojka Josef Mičulka a Jakub Buzek z deváté třídy, kteří budou šéfovat téměř dvacítce členů. „Jsem velmi ráda, že kluci zůstávají i nadále naší součástí. Cením si jejich přístupu ke všem úkolům a také samostatnosti vymýšlet neotřelé nápady,“ pěje na kluky slova chvály Gabriela Mynářová.

Na otázku, co by si žáci přáli nejvíce, měli jasno. Rádi by venkovní okolí školy oživili posezením. „Chtěli bychom lavičky před školou a také herní prvky pro naše „družiňáky“, ať si mají venku kde hrát,“ shodují se zvolení členové.

Venkovní posezení by žáci využili v teplých dnech i při čekání na odpolední vyučování. Chvíle ve dnech chladnějších by si potom mohli zkrátit hraním her na školní chodbě: „Uvítali bychom nějakou stolní hru, fotbálek nebo pukec,“ doplňují předseda a místopředseda žákovského parlamentu.

Jako další nedostatek žáci vnímají školní jídelnu. Ovšem nejedná se o stravování, nýbrž o samotný prostor. „Rádi bychom měli ve školní jídelně více stolů, ať nemusíme čekat dlouho v řadě na oběd. Mohly by se také rozvrhy nastavit tak, aby byl v jídelně každý den zhruba stejný počet žáků,“ doplňují zvolení zástupci s tím, že třešničkou na dortu by bylo útulnější vybavení prostoru jídelny.

Co se týče plánu akcí, rádi by členové žákovského parlamentu zachovali tematické dny. „Den bez aktovky byl loni podařený, rádi bychom ho uspořádali i letos,“ uzavírají žáci.

Jak je vidět, žákovskému parlamentu náměty nescházejí, i když před nimi stojí spousta práce. Přejeme jim, ať je dobré nápady ani touha měnit své okolí k lepšímu neopouštějí.

Mgr., Ing. Martina Havlíková