Ukliďme Lichnov: Podzimní ekologická akce se zdařila, vodní toky jsme zbavili nepořádku

Do velké dobrovolnické akce s názvem Ukliďme Česko, Ukliďme Lichnov, která je součástí světového World Cleanup Day, se i letos zapojila naše škola. Už brzy ráno 29. září vyrazili žáci druhého stupně se svými učiteli a asistenty do ulic Lichnova uklízet nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek.

„I když tuto akci pořádáme dvakrát ročně, na podzim a na jaře, pokaždé naplníme plastové pytle odpadem,” vysvětluje organizátorka akce, učitelka matematiky a přírodopisu a koordinátorka EVVO Mgr. Bohdana Hutyrová. Podobně jako loni, i letos žáci a jejich učitelé zacílili na lokality v oblasti vodních toků. „Spoustu odpadu jsme našli například u potoka Kalňůvek a kolem řeky Lubiny i cyklostezky,” popisuje dále Bohdana Hutyrová a dodává, že opět s žáky našli spoustu pohozených plastových obalů, kusů plechu, železných tyčí, rozbitého skla a porcelánu, kelímky, sáčky, ale třeba i boty či vidle.

Materiální a bezpečnostní pomůcky, jako jsou například plastové pytle nebo rukavice, dodávají organizátoři projektu. Lokality úklidu byly vytipovány členy místního Mysliveckého sdružení a odvoz nasbíraného odpadu zajistil zřizovatel školy – Obec Lichnov.  „Děkujeme všem, kteří se na akci podíleli, samozřejmě nejen obci a naší škole, ale pochopitelně všem žákům, učitelům i asistentům, kteří nejsou lhostejní ke svému okolí a dokážou si vážit čisté přírody,” uzavírá Bohdana Hutyrová, která rovněž za všechny účastníky ocenila vydařené počasí i pobyt na čerstvém vzduchu.

Mgr., Ing. Martina Havlíková