Na dobrodružné pohádkové Oslavě Slabikáře prvňáci slavili svou novou dovednost – umění číst  

Konec listopadu byl pro žáky prvního ročníku plný očekávání. Koncem měsíce totiž dočítali Živou abecedu, už tedy znali všechna písmena, a mohli dostat svůj vlastní Slabikář. A protože to je významná událost v životě prvňáčků, předávání Slabikářů v úterý 28. listopadu 2023 bylo pojato vcelku netradičně – pohádkově.

Slabikáře předali prvňákům žáci devátého ročníku. „Letos končí povinnou školní docházku v základní škole, a tak předali pomyslné žezlo zase těm nejmladším, kteří školní docházku tento rok v září začali,“ vysvětluje symboliku akce třídní učitelka prvního ročníku Mgr. Lenka Matulová, která akci spolu s třídním učitelem deváťáků Mgr. Ondřejem Švrčkem připravila a na její hladký průběh dohlížela.

Prvňáčci si ale Slabikář nejprve museli doslova vybojovat. „Pohádka o zakleté princezně Slabice, kterou jsme dětem představili na samém začátku setkání, všechny prvňáky namotivovala k aktivitě a práci,“ popisuje úspěšný začátek programu Lenka Matulová.

Pak už následovalo plnění úkolů, které nebylo vždycky jednoduché. „Byla připravena stanoviště v tělocvičně, na chodbě i ve kmenové třídě prvňáků. Na každém stanovišti byli deváťáci, kteří prvňákům úkoly vysvětlovali, dohlíželi na ně a hodnotili jejich plnění,“ vysvětluje dále učitelka rozdělení rolí.  

Cesta k získání vytoužených slabikářů byla poměrně dlouhá. Prvňáčci museli splnit úkoly na všech stanovištích, na každém potom dostali jednu indicii – písmeno. Až když získali všechna písmena, museli z nich nakonec složit slovo – heslo, a to bylo: Slabikář. S vybojovaným a rozluštěným zaklínadlem přišli ke tvrzi, která stála v tělocvičně a hlídal ji strašlivý černokněžník z IX. třídy. „Prvňáci ho však celkem nebojácně zastrašili zvoláním zaklínadla „Slabikář“ a černokněžníkovi nezbývalo nic jiného, než propustit ze svých spárů zakletou princeznu i s pokladem plným Slabikářů, který si zaslouženě rozdělili právě prvňáci,“ popisuje důmyslně naplánovanou Oslavu Slabikáře Lenka Matulová.

„Bylo zajímavé pozorovat žáčky, jak společně plní rozmanité úkoly. Jako by úplně zapomněli, že při tom počítají, skládají slabiky, doplňují chybějící písmena, staví stavby z krychlí a podobně,“ všimla si učitelka první třídy, která si váží možnosti připravit pro své žáky takto zajímavý program za pomoci dosluhujících starších spolužáků svých svěřenců.

Také Ondřej Švrček děkuje za příjemnou akci. „Deváťáci byli supr. Vím, že se na ně mohu při podobných událostech spolehnout a vážím si toho. Děkuji jim za pěkně zvládnutý program Oslavy Slabikáře,“ nešetří chválou učitel.

A jak celou slavnost vnímali ti nejmenší, kteří se do čtení prvních slov ve Slabikářích pustili hned na druhý den? „Já jsem se na dnešní den tak moc těšil,“ přiznává prvňák Adam. Má v tom jasno i jeho spolužačka Julinka: „Bylo to fajn a děkuji.“

Mgr. Ing. Martina Havlíková