Děti z mateřské školy navštívily výstavu betlémů v Muzeu vystěhovalectví

Dobrodružství čekalo na děti z mateřské školy v pondělí 18. prosince 2023. Vydaly se totiž na prohlídku místního Muzea vystěhovalectví, které v tomto vánočním čase vystavilo k prohlédnutí rozmanité betlémy od zručných tvůrců. Muzeem malé návštěvníky s jejich učitelkami provázela Mgr. Alena Dobečková.

Vystavené betlémy vyrobené z keramiky, ale také například ty, které se dají uzavřít do kufrů, oplývaly nápaditými detaily. Oči dětí zářily i nad adventním kalendářem, který se skládal z dvaceti čtyř keramických domečků a každý z nich skrýval kousek vánočního překvapení.

Návštěva muzea byla ale také trochu výkladová. „Paní Dobečková zaujala děti svým povídáním o adventu a vánočních hádankách. Vyzvala je, aby si zapamatovaly čtyři klíčová slova, jež měly později vložit do hádanky. Tento interaktivní zážitek nejen povzbudil jejich paměť, ale také rozvíjel schopnost spolupráce a řešení problémů,“ doplňuje zástupkyně ředitelky pro mateřskou školu Mgr. Markéta Martinů.

Kromě všech adventních skvostů měly děti také možnost ochutnat tradiční lichnovskou kávu. „Některým z nich však tento nápoj vůbec nechutnal,“ komentuje s úsměvem zástupkyně ředitelky.   

Malé návštěvníky muzea ještě čekala prohlídka retro hraček a na závěr každý dostal sladkou odměnu. „Vánoční atmosféra v muzeu byla cítit na každém kroku. Pro děti to bylo nejen poučné setkání s historií, ale také inspirativní zážitek, který v nich zanechal kouzlo Vánoc a radost z objevování nových věcí. Moc děkuji paní Aleně Dobečkové za krásně připravený program,“ uzavírá Markéta Martinů.

Mgr. Ing. Martina Havlíková