Co přinesl stmelovací pobyt třídě VIII. B? Dobrodružství, spolupráci, nové kamarády, skvělé zážitky i dobrou partu

Na stmelovací pobyt Jak to vidí moudrý klobouk se v rámci projektu Lichnov: Pošli to dál vydala v pondělí a úterý 18. a 19. prosince 2023 třída VIII.B.

„Pondělní pobyt sice začal mírnou komplikací, neboť instruktorky skautského centra Vanaivan Radka s Danou na nás čekaly na zastávce u železniční stanice, zatímco my jsme vystoupili u středních škol,“ vzpomíná s úsměvem na začátek dobrodružství třídní učitelka osmáků Mgr. Gabriela Mynářová, která žáky do Kopřivnice autobusem doprovázela.

Jakmile třída dorazila do Vanaivanu, kde se stmelovací pobyt odehrával, byli žáci rozděleni do čtyř skupin, které daly za vznik novým kolejím, v nichž žáci budou fungovat až do konce trvání projektu, tedy do poloviny května, kdy se opět u kopřivnických skautů setkají všechny zapojené ročníky. Pro osmáky byly připraveny aktivity ve dvojicích, v týmech, ale i pro celou třídu.  „Žáci po celou dobu fungovali jako fajn kolektiv. Doufám, že si to všichni užili, protože já jsem první den domů odjížděla velmi spokojená,“ sděluje své pocity vyučující. 

V úterý přibyli osmákům do týmů šesťáci. „Někteří žáci VIII. B se pořádně zapotili, protože zjistili, že ukočírovat někdy neposlušné spolužáky není hračka,“ doplňuje ještě Gabriela Mynářová. A že společný dvoudenní adaptační kurz na Vanaivanu ani tentokrát nebyl všední, potvrzují slova některých osmáků o tom, co si z předvánoční stmelovací akce odnesli:

„Už vím, že nemám nikdy házet Eminy boty do dřezu při mytí nádobí,“ poučila se šprýmařka Gabka. „Odnesla jsem si nové kámoše,“ dodává zase Sabina. „Obohatila jsem se o spoustu nových kamarádů a zážitků a taky už vím, že se nebudu nervovat s mým týmem. Zároveň doufám, že mi do něj přibydou hodní prvňáčci,“ uzavírá za žáky osmého ročníku Ema.

„A my jsme rádi, že například společné mytí nádobí a další stmelovací aktivity nakonec daly za vznik skvělé partě,“ uzavírá s úsměvem Gabriela Mynářová s tím, že i běžné aktivity pomáhaly stmelovat kolektiv.

Na projekt Lichnov: Pošli to dál získala škola účelovou neinvestiční dotaci z rozpočtu Moravskoslezského kraje pro podporu aktivit v oblasti prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže. Celková výše dotace je 63 tisíc korun. Realizaci projektu rovněž finančně podporuje Spolek rodičů a přátel školy a dále zřizovatel, kterému patří poděkování za dovoz stravy ze školní jídelny.

Mgr. Ing. Martina Havlíková

Jak se buduje dobrá parta očima našich osmaček

Na Vanaivanu jsme byli dva dny, první den jsme jeli sami. Během pobytu jsme plnili různé úkoly. Jako první nás čekala výroba nosítka, na které si vždy nasedli ti nejlehčí z týmů. Úkolem bylo přenést nosítka se spolužákem poslepu na stanové místo, navigoval nás ten, který se nesl.

Následovalo luštění šifry, která nás směrovala pro naší třídní paní učitelku. Ta však byla začarovaná příšerami. Nesměli jsme se jí dotknout ani na ni mluvit, ale úkolem bylo dostat ji ke dveřím. Až se nám to podařilo, řekli jsme společně zaklínadlo, abychom se dostali dovnitř. Náhle jsme našli recept na přípravu elixíru, aby paní učitelka Mynářová mohla zase mluvit. Vaření nám šlo parádně.

Po obědě jsme se naučili taneček, který jsme další den učili šesťáky, ti to následně učili zase prvňáky. Dokonce jsme malovali kouzelným štětcem znaky našich kolejí – týmů.

Na závěr dne jsme společně vytvářeli časovou osu našich školních životů od první do osmé třídy. Doplnili jsme ji také o naše přání do budoucna. Jako odměnu jsme si zdobili muffiny. Jirkovi to šlo skvěle. Měl šlehačku na obličeji i na mikině.

Druhý den na Vanaivan přijeli šesťáci. Rozdělili jsme si je do kolejí pomocí barevných míčků. Naše týmy by se opravdu mohly nazývat „Dream teams“.

Složení některých skupin ale bylo zajímavé, až Emě povolily nervy. Její tým ji dal opravdu zabrat. „Místo kolejí to byl blázinec, ale stejně jsme se nakonec všichni v týmu sblížili,“ souhlasně doplňuje Ema.

Naše třída VIII. B také vymyslela program pro spolužáky, hra se jmenovala Policisté a zloději. Všem se aktivita moc líbila, a nakonec jsme si společně prohlédli fotky z našich zážitků na předvánočním Vanaivanu.

Žákyně VIII. B Ema Holubová, Sabina Slezáková, Gabriela Vítková