Jak to vidí moudrý klobouk? Šesťáci se stmelovali opět ve Vanaivanu

Na stmelovací pobyt těsně před vánočními prázdninami vyrazily obě šesté třídy do skautského centra Vanaivan. Žáci tam strávili dva dny – úterý a středu 19. a 20. prosince 2023. A nestmelovali se zdaleka sami! První den svůj pobyt sdíleli s osmáky a druhý den s prvňáky. Šesté ročníky doprovázela třídní učitelka VI. B Mgr. Hana Poláková spolu s asistentkou pedagoga Bc. Radkou Fluksovou.

Oba dny přitom měly několik podobností. „Nejprve byli žáci rozděleni do takzvaných kolejí, tedy týmů, ve kterých spolu trávili nejen celý den, ale cílem je, aby v tomto složení spolupracovali i celý školní rok. Toto náhodné rozdělení proběhlo nejprve mezi VI. a VIII. třídou pomocí barevných balonků a druhý den si šesťáci náhodně vybrali své prvňáčky, aniž by je dopředu znali,“ popisuje první okamžiky nevšedního dobrodružství Mgr. Hana Poláková.

Oba dny byly zacíleny především na hlubší seznámení mezi jednotlivými členy kolejí. „Všichni se snažili poznat své nové kamarády a zapamatovat si nejen jejich jméno, ale třeba také oblíbenou činnost,“ pokračuje dále učitelka.

Ve Vanaivanu se ale kromě rozmanitých aktivit samozřejmě také vyrábělo. V úterý to byly kouzelnické hůlky a ve středu odznaky s písmenem své koleje.

Po oba dny vládly dřezu a utěrkám mužské ruce. „Zvláště bych chtěla pochválit Daniela Tichavského, Františka Špačka a Sebastiana Daniže, kteří se práce v kuchyni opravdu nebáli,“ spokojeně kvituje Hana Poláková a ještě dodává, že většina šesťáků spolupracovala nejen při herních aktivitách, ale právě také v situacích, pokud bylo zapotřebí s něčím pomoci. „Chválím také Honzu Babince a Danka Kvitu, kteří ve středu nosili těžké obědové nádoby,“ doplňuje učitelka.  

Oběma dny se také prolínala vzájemná pomoc mezi ročníky. V úterý ukázali osmáci šesťákům, jak to na Vanaivanu funguje. „Předvedli jim, jak se chystají stoly, talíře, jak se přebírá oběd od pana starosty, ale hlavně, jak si den bez učení ve škole skvěle užít. Ve středu už byla zodpovědnost za chod Vanaivanu na šesťácích; počínaje stolováním a konče hledáním ztracených pláštěnek, rukavic i občasným pofoukáním odřeného kolínka malého prvňáčka. Myslím, že to šesťáci zvládli skvěle a za ten den se toho naučili mnoho nejen o mladších dětech, ale také sami o sobě,“ uzavírá třídní učitelka šesťáků.

Na projekt Lichnov: Pošli to dál získala škola účelovou neinvestiční dotaci z rozpočtu Moravskoslezského kraje pro podporu aktivit v oblasti prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže. Celková výše dotace je 63 tisíc korun. Realizaci projektu rovněž finančně podporuje Spolek rodičů a přátel školy a dále zřizovatel, kterému patří poděkování za dovoz stravy ze školní jídelny.

Mgr. Ing. Martina Havlíková