Vánoční den ve školce: zvyky, koledy, pohádky, dárky i slavnostní oběd

Den plný vánočních kouzel zažily děti ve čtvrtek 21. prosince 2023 v mateřské škole. Nechyběly pohádky, vánoční zvyky, koledy, ale ani dárečky pod stromečkem.

Vše začalo hned ráno, kdy si předškoláci u nazdobeného stromečku připomenuli vánoční tradice a spolu se svými učitelkami si zazpívali koledy. Poté zhlédli vánoční pohádku s názvem Klofáčovic Vánoce, kterou si pro malé publikum připravilo divadlo Smíšek.

Po pohádce, ve které si děti spolu s divadelníky zazpívaly koledy, zazvonil zvoneček. „Děti netrpělivě došly k rozsvícenému stromečku, pod kterým bylo plno dárků. Následně jsme se ještě na chvíli s dětmi usadili do kroužku a ukázali si jednu z oblíbených vánočních tradic – pouštění lodiček, “ popisuje sváteční dopoledne učitelka mateřské školy Lucie Weissmannová, DiS.

Následovala ještě jedna společná koleda – Štědrý večer nastal – a potom už přišlo to hlavní – rozdávání dárků. „Nadšené děti si dárky vzájemně ukazovaly a pak si s nimi hrály. Vánoční den jsme zakončili slavnostním obědem – vánoční štědračkou a rybou s bramborem,“ doplňuje ještě Lucie Weissmannová, která dodává, že důkazem toho, že si vánoční den děti ve školce skutečně užily, bylo radostné vyprávění o netradičních zážitcích svým rodičům, když si pro své ratolesti do školky přišli.

Mgr. Ing. Martina Havlíková