Naše škola má další malé lyžaře: SKI areál Bílá nezklamal a zajistil dětem bílou nadílku k lyžování 

V týdnu před jarními prázdninami vyjížděla každý den po obědě skupina dětí z prvního stupně základní školy a mateřské školy na výjezdový lyžařský kurz Lyžujeme se sluníčkem, který zajišťoval spolek SUN Outdoor ve SKI areálu na Bílé. Kurzu se letos zúčastnilo z původně přihlášených čtyřiceti tří dětí nakonec třicet sedm, z nichž šest bylo dětí z mateřské školy. Organizaci kurzu zajišťovala zástupkyně ředitelky pro první stupeň základní školy a mateřskou školu Mgr. Markéta Martinů. Cestou autobusem od kostela v Lichnově a zpět a během kurzu dohlíželi na děti pedagogové naší školy.

„Pokaždé jsme při příjezdu na Bílou vyhlíželi bíle zářící sjezdovky v jinak zelenajícím se okolí a pokaždé při zastavení autobusu v areálu před výstupem děti radostně volaly: „Hurá, sníh ještě nezmizel!“ V nezvykle teplém počasí jsme měli štěstí, že i při plusových teplotách se podařilo kurz realizovat,“ popisuje sněhové podmínky Markéta Martinů.

První den byly děti rozděleny do skupin podle svých aktuálních dovedností. Každá skupina měla na přilbách rozlišovací návleky, které pedagogům umožnily identifikovat na svahu mezi ostatními lyžaři lichnovské svěřence – Spongeboby, Lišky a Lištičky, Jahůdky, Tučňáky, Papoušky a Včeličky.

„Cvičení na lyžích byla pestrá, všichni dělali každým dnem velké pokroky. Líbila se mi propracovaná organizace kurzu a přístup instruktorů. Byla jsem například příjemně překvapená, že pomáhali spolu s námi dětem s oblečením a přezutím,“ hodnotí kurz doprovázející asistentka pedagoga Ing. Kateřina Boháčová.

„Profesionalita, vlídnost a milý humor všech instruktorů způsobily, že se prvopočáteční obavy u některých nejistých lyžařů brzy rozplynuly a nahradil je důležitý pocit důvěry, který je pro zdárné učení nezbytný. Lyžování si všichni užívali,“ uvádí Markéta Martinů. 

Celý kurz vyvrcholil pátečními závody a ukázkami jízdy malých sportovců. „Velkým povzbuzením pro děti byla přítomnost mnoha rodičů, kteří přijeli svým dětem fandit. Krásným zážitkem byl slavnostní závěrečný ceremoniál. Za doprovodu maskotů v podobě veselého velkého Sluníčka a medvěda Brumíka všechny skupiny malých lyžařů nastoupily před tleskající rodiče, příbuzné a přátele. Každá skupina postupně zvolala svůj pokřik, který si stihla během týdne v průběhu lyžování připravit,“ popisuje závěr kurzu zástupkyně ředitelky s tím, že odměněni byli nejen nejrychlejší lyžaři, ale všechny děti dostaly dáreček v podobě sluníčkové medaile.

A jak hodnotí lyžařský kurz jeho účastníci? „Lanovka byla super, taky výhled z kopce,“ svěřila se Lucka M. z první třídy. Její spolužačka Gabka Z. zase ocenila samotné lyžování: „Nejvíc mě bavilo jezdit z kopce dolů.“ Prvňák Míša P. pro změnu chválil instruktory: „Paní instruktorka byla na nás hodná.“ „Nejlepší to bylo na velkém svahu a na vyhřívané lanovce,“ shodli se zase Ondra Z., Katka T. a Klárka L. ze třetí třídy. „Nejlepší to bylo na lanovce a na skokáncích,“ kvitují zase druhák Šimon M. a třeťák František M. Sofinka L. z mateřské školy ocenila rovnou celý lyžák, třeťák Pavel V.  a jeho spolužačka Gabka T. chválili svah: „Byl velký svah, mohli jsme jezdit rychle,“ vysvětlují.

„Závěrem chci poděkovat všem ze spolku SUN Outdoor na Bílé, konkrétně paní Broni Ondračkové a jejímu týmu, za výbornou organizaci. Velmi děkuji všem pedagogům, kteří přispěli svou pomocí k hladkému průběhu kurzu, dále panu starostovi Ing. Aleši Mičulkovi za zajištění převozu lyží a batohů od školy k místu odjezdu. Poděkování patří i rodičům malých lyžařů za podporu ratolestí na slavnostním ukončení kurzu,“ vzkazuje slova díků Markéta Martinů, která věří, že dětem přinesl kurz radostný prožitek z pohybu na lyžích, který se možná časem promění v trvalou lásku k lyžařskému sportu, horám a přírodě.

Mgr. Ing. Martina Havlíková