Ve škole táhneme za jeden provaz – to si potvrdili šesťáci společně s prvňáčky  

Žáci šestých tříd spolu s prvňáky strávili čtvrtek 1. února 2024 na akci Táhneme společně za jeden provaz, která je součástí celoročního projektu Lichnov: Pošli to dál.

Šesťáci si pro prvňáčky připravili jedenáct stanovišť s nejrůznějšími úkoly. „Úkoly byly různé – od sportovních, přes paměťové, jazykové až po ty zaměřené na šikovnost, jako je slalom s ping-pongovým míčkem na lžičce nebo střílení na terč,“ poodkrývá zábavné dopoledne prvního dne druhého pololetí třídní učitelka VI. B Mgr. Hana Poláková.  

Po splnění každé disciplíny získali prvňáčci písmeno na svou kartu a ze všech písmenek pak měli za úkol zjistit tajenku. Šesťáci byli rozděleni do dvou skupin, někteří čekali na stanovištích a jiní byli průvodci prvňáčků, chodili s nimi po škole a pomáhali jim s úkoly.

Celý den byl spojen s tématem provazu jako symbolem pomoci a přátelství. Proto i tajenka, kterou měli vyluštit, zněla: Najdi provaz. Pod nalezeným provazem pak objevili mapu, která žáčky nasměrovala ke třídě prvňáčků. Tam, tentokrát už bez nápovědy, museli najít schovaný poklad. To se podařilo, a všichni se tak mohli radovat z náramků přátelství, které pro své mladší kamarády jejich průvodci vlastnoručně vyrobili.

„Myslím si, že se dopoledne plné her vydařilo i přes velkou nemocnost napříč třídami. Chtěla bych poděkovat šesťákům za jejich nápady při tvoření stanovišť a také průvodcům za jejich trpělivost a ochotu pomáhat mladším. Taktéž děkuji prvňáčkům za jejich nadšení zapojit se do her,“ dodává Hana Poláková, která rovněž oceňuje pomoc svých kolegů s přípravou této akce. „Děkuji kolegům Lence Matulové a Michalu Karbanovi i naší školní psycholožce Tereze Schneiderové za jejich ochotu a pomoc při realizaci této stmelovací přátelské akce,“ děkovně uzavírá třídní učitelka VI. B.

Na projekt Lichnov: Pošli to dál získala škola účelovou neinvestiční dotaci z rozpočtu Moravskoslezského kraje pro podporu aktivit v oblasti prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže. Celková výše dotace je 63 tisíc korun. 

Mgr. Ing. Martina Havlíková