Lyžařský výcvik sedmých ročníků provázel smích a skvělá parta kamarádů

Dlouho očekávánou událostí, kterou každým rokem vyhlížejí především žáci sedmých tříd, je pravidelný zimní lyžařský kurz. Jinak tomu samozřejmě nebylo ani letos, až konečně v pondělí 5. února 2024 ráno vyrazil tým mladých lichnovských lyžařů na pětidenní sportovní pobyt do Beskyd. Cílem byla restaurace U Muzea ve Velkých Karlovicích, jejíž ubytovací kapacity se staly na následujících pět dnů novým domovem pro téměř pětadvacet žáků a tři pedagogy, kteří své učitelské kompetence na týden rozšířili o roli trenérů, motivátorů, případných ošetřovatelů i utěšovatelů a v neposlední řadě také tvůrců zábavných programů na volná odpoledne a večery. Žáky doprovázeli zástupkyně ředitelky Mgr. Martina Bílková a učitelé tělocviku Mgr. Ondřej Švrček a Mgr. Pavel David.

Cestu do Velkých Karlovic absolvovali sportovci vlakem. A i když to v Lichnově vypadalo spíše na jaro, ve skiareálu Kyčerka se lyžovalo o sto šest. „Zažili jsme slunce i déšť. Naštěstí se na celé sjezdovce držel sníh, byť technický, za což jsme byli rádi,“ popisuje lyžařské podmínky Martina Bílková.

Mezi účastníky kurzu byli úplní začátečníci, pokročilí i zkušení lyžaři. Nejen díky údržbě svahu a umělému zasněžování pedagogický doprovod hlásil sportovní úspěchy svých svěřenců. „Naučili se lyžovat všichni, žáci absolvovali také už tradiční superobří slalom i závěrečný večer plný tance, smíchu a netradičních soutěží,“ prozrazuje dále zástupkyně ředitelky.

O tom, že na intenzivním lyžařském výcviku nebyla nouze ani o legraci, kterou si ze sebe umí udělat nejen žáci, ale také učitelé, svědčí přezdívky, kterými se vzájemně nominovali. Skupinu žáků tak vedle pedagogických autorit zároveň doprovázela slavná pohádková trojice Drsoň v podání Martiny Bílkové, Jasoň, kterého představoval Ondřej Švrček, a v neposlední řadě princ Krasoň alias Pavel David.

Účastníci lyžařského kurzu přivítali v závěru svého pobytu také návštěvu. Do Velkých Karlovic přijela ve čtvrtek ředitelka školy Mgr. Olga Síbrtová, třídní učitelé obou sedmých ročníků Ing. Daniel Otýpka a Mgr. Ivana Michaličková a asistentka pedagoga Michaela Vymětalová. Hosté se spolu s dětmi zúčastnili závěrečné párty s týmovými soutěžemi a diskotékou.  

Všichni žáci se téměř jednohlasně shodli, že by lyžařský kurz měl nově trvat minimálně dva týdny, protože jeden týden je příliš krátký. Velkého ocenění ze strany žáků se vedle samotného lyžování dočkal třeba místní obchod, do kterého měli žáci pravidelný přístup. „Mohli jsme si tam koupit výborné přesnídávky. Líbilo se mi toho ale více, například dobré jídlo v restauraci, připravené soutěže a program, kamarádi i dobří učitelé. Byla to zábava,“ nešetří chválou Jirka Růžička ze třídy VII. A. Jeho spolužačka Katka Machalová ještě doplňuje: „Mně se líbil také obchod, ale i ubytování, hry, závod, diskotéka, poslední večer a legrační přezdívky našich učitelů.“ Do hodnocení se pustil také jejich spolužák Standa Buřič: „Nelíbil se mi budíček. Ostatní se mi líbilo, nejvíc asi to, že se nemusíme učit ve škole.“

Za celou partu shrnuje atmosféru letošního lyžařského kurzu hlavní organizátorka akce Martina Bílková: „Byl to krásný týden, který zdobila dobrá nálada a chuť naučit se novým věcem. Užili jsme si to.“

Po posledním zábavném večeru, následovalo už jen ranní balení a cesta domů. Zpátky do Lichnova v pátek po poledni kurzisty bezpečně zavezl objednaný autobus.

Mgr. Ing. Martina Havlíková