Palačinky 100x jinak připravovaly děti z družiny

Družinkové děti se ve středu 10. dubna 2024 zapojily do projektového dne s názvem Palačinky 100x jinak, které si pro ně připravila učitelka vaření a vedoucí kroužku Cukrářské a kuchařské dobroty Mgr. Monika Čempel. Děti zapojené do projektu se naučily, z jakých surovin se připravuje těsto, postup samotné tepelné úpravy i možnosti servírování.

Nejprve byli vybraní malí kuchtíci poučeni o tom, jak se palačinky vyrábí. „Řekli jsme si, jaké suroviny se přidávají do těsta, jaké jsou způsoby servírování a představili jsme si i různé druhy náplní a možnosti využití palačinek,“ prozrazuje k úvodu setkání Monika Čempel.

Následovalo rozdělení dětí do dvou skupin a zanedlouho se školou začala linout známá vůně palačinek na všechny způsoby.

„Každá skupinka si z připravených surovin smíchala těsto a poté se pustili do samotné výroby – opékání palačinek. Zpočátku jsem u dětí vnímala jistou nezkušenost a obavy, ale nakonec si každý s malou dopomocí několik kusů palačinek vyrobil. Na šťastné oči dětí a čirou radost z výsledku nezapomenu,“ vzpomíná učitelka.

Posledním krokem před toužebně očekávanou chvílí ochutnávání bylo zdobení palačinek. Na talířích se objevily i méně obvyklé slané palačinky, se zeleninou i sýrovým dipem. Prim ale hrály tradiční palačinky na sladko – s marmeládou a čokoládou.

Děti si odpolední palačinkové setkání maximálně užily a už teď se těší na příští kulinářskou výzvu. „Bylo vidět nadšení dětí a radost z povedených výsledků vlastní práce. Někteří se mě ještě před koncem s prosíkem dotazovali na termín další společné návštěvy kuchyňky,“ uzavírá radostně Monika Čempel.

Mgr. Ing. Martina Havlíková