Jak to bylo s Komenským, to se dozvěděli čtvrťáci a páťáci v ostravském Divadle loutek

Také seznamování dětí s naším kulturním dědictvím a významnými osobnostmi naší minulosti patří k tématům, jež nemohou být ve vzdělávání opomíjena. Proto žáci čtvrtého a pátého ročníku vyrazili za kulturou do našeho krajského města na vystoupení členů Divadla loutek uzpůsobenému dětskému publiku a vzdělávacím cílům tak, aby žáci z Ostravy odjížděli nejen plni zážitků z výletu, ale i kulturního uvědomění a poznatků, které dále využijí při výuce ve škole.

Hodina Komenského aneb Život J. A. K trochu jinak – právě takový neslo název představení, které žáci se svými třídními učiteli Mgr. Monikou Wilczkovou a Mgr. Pavlem Davidem a asistentkami pedagoga Jarmilou Kociánovou a Ing. Kateřinou Boháčovou zhlédli ve středu 13. března 2024 v Divadle loutek v Ostravě. Jak už název napovídá, herci dětem přiblížil zábavnou formou život Učitele národů Jana Amose Komenského.

Začátek představení se odehrával ve školním prostředí. „Na úvod jsme se ocitli ve třídě, kde poškoláci netrpělivě očekávali svého učitele. Jeden z poškoláků, Patrik, byl opravdovým „výlupkem“, který nesmí chybět v žádné třídě,“ vzpomíná na příběh Jarmila Kociánová.

Patrika ve hře doplňovala Dáša, jeho naivní a zamilovaná spolužačka, a také další dva darebáci, kteří si s Patrikem v mnohém nezadali. „Šprt Pepíček, který zůstal po škole dobrovolně, byl vtipným protikladem této partičky. Stejně jako paní uklízečka, která se objevovala sice sporadicky, ale o to byly její výstupy nezapomenutelnější,“ pokračuje dále s úsměvem Jarmila Kociánová.

Celá divadelní hra byla zaměřena na to, jak proměnit uličníky v děti zaujaté školní výukou, a zároveň ukázala život Jana Amose Komenského od narození až do smrti, a to s hravostí, nadhledem a nadsázkou vlastní ostravskému Divadlu loutek, ale přesto s úctou k našemu Učiteli národů.

„Ačkoliv se jedná o poměrně těžké téma, myslím, že se hercům povedlo ho dětem přiblížit a ústřední věta této divadelní hry, která zněla: „Jan Amos Komenský skákal z okna na ženský!“, utkvěla v paměti většiny dětí a vracely se k ní i po skončení představení,“ směje se asistentka pedagoga.

Mgr. Ing. Martina Havlíková