Sláva veselosti! Usměj se! Ostravským filharmonikům se podařilo přesvědčit děti, že vážná hudba nemusí být nudná

Kulturou žili čtvrťáci a páťáci v měsících březnu i dubnu. Po březnové návštěvě Divadla loutek v Ostravě s představením o Janu Amosi Komenském se v dubnu opět vypravili do našeho krajského města, tentokrát na koncert Janáčkovy filharmonie.

Janáčkova filharmonie letos slaví už sedmdesátou sezónu, a nejen proto připravuje pro děti a školní mládež hudební příběhy, které interaktivní a poutavou formou přibližují mladé generaci oblast klasické hudby. O tom se ostatně sami návštěvníci z Lichnova přesvědčili na vlastní oči i uši v úterý 16. dubna 2024, kdy společně zhlédli představení nazvané Sláva veselosti! Usměj se!

Programem je provedl veselý Vláďa, kterého ztvárnil Michal Sedláček, a Ota v podání Jakuba Burýška. Vláďa i Ota se dokáží radovat z maličkostí a jsou přesvědčeni, že s úsměvem jde všechno líp. „Cílem této dvojky je rozveselit dirigenta, kterým byl Stanislav Vavřínek a který byl smutný, protože se chystal na poslední koncert sezóny,“ představuje hudební příběh Jarmila Kociánová.

Veselý orchestr hrál veselé skladby, které byly provázeny vtipnými scénkami, například všem velmi dobře známou melodii ze seriálu Pat a Mat nebo netradiční, zato však vydařenou interpretaci skladby Let čmeláka. „Každá ze skladeb měla náboj, který se povedlo přenést také do publika. Byli jsme vtaženi do děje, žáci se aktivně zapojovali, ať už dupáním, tleskáním, zpěvem či tancem, což všechny zúčastněné bavilo a bořilo to všechny mýty o tom, že vážná hudba nemůže být zábavná. Žáky i učitele tento přístup zaujal a shodli jsme se na tom, že to je dobrá cesta, jak klasickou hudbu přiblížit dětem,“ uzavírá kulturní dopoledne za pedagogický sbor Jarmila Kociánová.

Mgr. Ing. Martina Havlíková