Stříbro pro Josefa Mičulku a úspěšná reprezentace školy pro Vaška Tichavského v národní soutěži Mladý zahrádkář

Národní kolo soutěže Mladý zahrádkář se konalo v Brně o víkendu 15. a 16. června 2024. Účastníky tohoto kola byli i dva naši žáci, kteří do Brna postoupili z okresního klání. Za mladší žáky školu reprezentoval Václav Tichavský z VI. A třídy, za ty starší to byl deváťák Josef Mičulka.

„Vašek se ve své kategorii umístil na sedmnáctém místě. Josef obsadil druhou příčku, a navíc získal cenu za nejlepší písemný test. Ze čtyřiceti testových otázek se ani jednou nezmýlil,“ chválí výkon obou chlapců Mgr. Monika Čempel, která své svěřence do Brna doprovázela.

Soutěžící se do jihomoravské metropole sjeli z celé České republiky. „Na oba žáky jsem patřičně hrdá, vynikali ve skutečně silné konkurenci. Byli zde žáci z Kladna, Mariánských Lázní, Ostravy, Opavy a mnoha dalších měst,“ popisuje zastoupení dalších soutěžících učitelka.  

„Děkuji chlapcům za zájem o obor a za krásnou reprezentaci školy na národní úrovni. Opravdu si jejich mimořádných výsledků vážím,“ dodává závěrem.

Mgr. Ing. Martina Havlíková

A jak viděli soutěžní klání oba žáci?

Ve dnech 15. a 16. června 2024 jsme já a Josef Mičulka jeli s paní učitelkou Monikou Čempel do Brna na národní kolo soutěže Mladý Zahrádkář. V sobotu po příjezdu do Brna jsme se vydali na ubytovnu. Poté co jsme se ubytovali, jsme šli na oběd. Po obědě nás čekalo slavnostní zahájení soutěže. Tím bylo odstartováno naše dvouhodinové vědomostní klání složené z písemného testu a poznávačky. Odměnou za naše snažení byla večerní návštěva planetária. V neděli dopoledne jsme šli na hrad Špilberk a na procházku Brnem. Po obědě nastal čas vyhlášení výsledků a slavnostní zakončení celé soutěže. I když jsem se neumístil na prvních místech, byla to pro mě zajímavá zkušenost. Celý výlet do Brna se mi líbil a moc jsem si jej s Josefem a paní učitelkou užil.

Václav Tichavský, VI. A

Den začal krásným slunečním ránem na vlakovém nádraží ve Studénce. V sobotu 15. června 2024 jsem v 8:54 odjížděl s kamarádem Vaškem Tichavským a s naším doprovodem, paní učitelkou Monikou Čempel. Cesta do Brna ubíhala jako po másle a kolem jedenácti hodin jsme vystoupili z vlaku a následně jsme nastoupili do tramvaje, kterou jsme jeli na Střední školu informatiky, poštovnictví a finančnictví Brno-Komín. Zde jsme se ubytovali, poté zašli na oběd, kde nás zaujal pás na špinavé nádobí, a po obědě šli na zahájení soutěže Mladý zahrádkář.

Nejdříve jsme psali testy se čtyřiceti otázkami a po testech nás čekala poznávačka rostlin se čtyřiceti rostlinami. Po náročné soutěži jsme pár minut odpočívali, pak jsme večeřeli a v osmnáct hodin jsme navštívili planetárium v Brně na Kraví hoře. Tady nás provedli po moderním planetáriu a v digitáriu nám pustili film o sondách Voyager, který byl strašně zajímavý, a navíc během cesty do planetária a zpět nás provázela skvělá a sympatická průvodkyně z Brna.

Podvečer jsme strávili v centru města a během usínání nás doprovázely ohňostroje. Ráno jsme vstali, nasnídali se a jeli na hrad Špilberk a znovu do centra a následně jeli zpátky na střední školu. V jídelně jsme dostali řízek se šťouchanými brambory a byla to dobrota.

Následovalo vyhodnocení soutěže Mladý zahrádkář. Všichni jsme byli napjatí, jak soutěž dopadne – a pro nás dopadla skvěle. Vašek, který tam byl poprvé, obsadil sedmnácté místo a já jsem se oproti loňsku polepšil o jednu příčku a skončil jsem na krásném druhém místě. A aby toho nebylo málo, tak jsem dostal ještě menší dárek za nejlepší test, který měl plný počet bodů.

Po vyhodnocení jsme jeli do Vaňkovky, kde jsme se trochu občerstvili a šli čekat na vlak. Cesta vlakem byla dosti dlouhá, neboť vlak měl devadesát minut zpoždění, ale naštěstí jsem měl u sebe karetní hru Uno a u toho jsme se pořádně zabavili. Soutěžní víkend skončil ve Studénce a odnesli jsme si s sebou spoustu zážitků, dárků a mnoho dalšího.

Josef Mičulka, IX.