Druhý turnus letní školní družiny: Malí turisté vyrazili za poznáním Lichnova i okolí

Druhý týden letošní letní družinky zahájily děti v pondělí 19. srpna 2024 hrou hrou šipkovaná po Lichnově v počtu pětadvaceti turistů, žáků prvního až pátého ročníku Na děti čekal celotýdenní pestrý turistický program. Dohromady ušly více než pětasedmdesát tisíc kroků, plnily nejrůznější úkoly a výzvy, navštívily řadu turisticky zajímavých míst v blízkém okolí – Kopřivnici, Štramberk, Hukvaldy, Frenštát pod Radhoštěm. Nejvíce děti chodily pěšky, ale cestovaly i autobusem nebo vlakem. Během letní družinky měly možnost seznámit se s Morseovou abecedou, turistickými značkami, šifrováním nebo také orientací v mapě.

„Mimo jiné jsme společně vyrazili na Hukvaldy. Na komentované prohlídce se děti dozvěděly, jak Hukvaldy přišly ke svému jménu nebo proč je ve zdi zazděný preclíkář,“ popisuje program Lucie Vávrová. Krásný výhled na Kopřivnici a Štramberk měly děti možnost vidět z rozhledny Bílá hora, nechyběla návštěva Štramberské Trúby a pro velký úspěch opakovaná návštěva Mini Zoo Auqa Terra Štramberk, kde pro děti připravili komentované krmení zvířátek.

„Krásné překvapení pro děti přichystala paní učitelka první třídy Lenka Matulová, která je přijela na čtvrtečním putování překvapit s výbornou ovocnou buchtou. Všem dětem po celodenní túře přišlo sladké občerstvení vhod,“ uvádí dále vedoucí vychovatelka.

Na závěr letní družinky děti navštívily Muzeum nákladních automobilů Tatra a čekala je odměna za celotýdenní snahu ve formě bowlingu a pizzy v Bowling centru.

„Byl to ten nejlepší tábor ze všech,“ uzavírá Anetka Fojtíková, která se na letní družinku těší každoročně. „Všem dětem patří velká pochvala za perfektní zvládnutí všech výšlapů, výletů, plnění aktivit, her a soutěží. Všichni byli opravdu báječní!“ uvádí závěrem Lucie Vávrová, která ve spolupráci s kolegyněmi program letní družiny každoročně připravovala. Tento byl její poslední, proto jí patří velký dík za skvělý nápad na zpestření prázdnin pro děti i elán, se kterým se vždy do organizace letní družiny pouštěla. Poděkování patří také oběma dalším vychovatelkám Ing. Alici Červenkové a Bc. Haně Janečkové a asistentkám pedagoga Jarmile Kociánové a Ing. Kateřině Boháčové.

Mgr. Olga Síbrtová