Vyhlašujeme oblíbenou podzimní soutěž ve sběru kaštanů a žaludů

Také letos se můžete zapojit do každoroční podzimní soutěže lichnovské mateřské školy a školní družiny ve sběru kaštanů, žaludů a bukvic, jejímž cílem je podpořit krmení lesních zvířat v zimním čase. Sbírat lesní plody mohou děti z mateřinky i všichni žáci základní školy včetně těch, kteří družinu nenavštěvují. Suché a zvážené plody odevzdávejte ráno před začátkem vyučování v ranní družině nebo při příchodu v mateřské škole. Nejlepší sběrači budou vyhodnoceni ve dvou kategoriích a pět nejlepších v každé kategorii bude odměněno. Vyhlášení výherců se uskuteční na začátku listopadu.

Kaštany a žaludy myslivci využívají v době, kdy má zvěř v důsledku nepříznivých klimatických podmínek omezený přístup k přírodním zdrojům potravy, a zvláště potom v době Vánoc. „Všechny lesní plody, které děti přinesou pro zvířátka, poputují k mysliveckému sdružení a k chovatelům drobné zvěře, mohou tak významně pomoci zvířátkům přečkat blížící se zimu. Důležité je, aby předkládané kaštany byly čerstvé, a ne plesnivé. Kaštan může zplesnivět v důsledku nedokonalého a škodlivého sušení a poznáme to tak, že po rozlousknutí mívá pod slupkou šedavý nebo černý povlak,“ dodává Mgr. Bohdana Hutyrová, která soutěž zaštiťuje.

Pro více informací o soutěži se můžete obrátit na organizátorky akce v naší škole Bc. Hanu Janečkovou za školní družinu a Lucii Vávrovou, DiS, za mateřskou školu.  

Mgr. Ing. Martina Havlíková