Cvičnou školní kuchyňku ve čtvrtek 29. května 2025 provoněl kulinářský souboj žáků z druhého stupně. Konal se zde už čtvrtý ročník soutěže Lichnovská vařečka, tentokrát s výmluvným podtitulem Brambory stokrát jinak. O vítězství se utkalo osmnáct žáků z šestého, sedmého a osmého ročníku.
„Soutěžící se na výzvu připravovali s nadšením a pečlivostí – hledali originální recepty, plánovali nákup surovin, přemýšleli nad způsobem servírování i nad tím, jak zaujmout porotu,“ popisuje přípravy na soutěž učitelka pracovních činností Mgr. Monika Čempel, která soutěž ve škole organizovala. „Ačkoliv kuchyně není nafukovací, organizace soutěže umožnila každému soutěžícímu se plně realizovat. Vaření probíhalo ve vlnách, a zatímco se někteří oháněli vařečkou, jiní soutěžili v poznávání koření, bylinek, luštěnin nebo plnili vědomostní test prostřednictvím Kahootu,“ popisuje průběh soutěže kantorka.












Celou školou se linula vůně, která lákala zvědavce ze všech koutů budovy. I ti, kteří vařit nepřišli, obdivovali, co všechno dokázali mladí kuchaři zvládnout – a nejednou zaznělo: „Takhle bych to sám neuvařil!“
Porota, ve které zasedly také paní kuchařky ze školní jídelny, měla těžké rozhodování. „Všechny pokrmy byly nápadité, krásně naservírované, a především výborně chutnaly,“ nešetří chválou organizátorka soutěže.



Nakonec porota rozhodla o umístění takto:
1. místo – Petra Mičkalová, VIII. B: Plněné pečené brambory s česnekovým dipem
2. místo – Kristýna Jalůvková, VII. A: Pečené brambory s červenou cibulkou a kuřecím masem pod vaječno-sýrovou peřinkou
3. místo – Štěpán Kačor, VIII. A: Bramborové kapsy plněné třemi druhy sýrů
„Sledovat soutěžící v akci byl pro mě nepopsatelný zážitek,“ zhodnotila Monika Čempel. „Žáci byli samostatní, pomáhali si, radili si, půjčovali si náčiní i suroviny. Jsem na ně pyšná. Bylo vidět, že soutěž je rok od roku kvalitnější. Žáci zvládají hygienu, bezpečnost, kombinaci chutí i estetiku servírování, a hlavně bylo vidět, že si tento den užívali,“ pochvaluje si učitelka, která závěrem poděkovala všem účastníkům: „Všichni byli úžasní, děkuji za nádherné výkony, za přípravu a samostatnou práci. Je vidět nadšení pro kuchařské a cukrářské umění. Hodnocení připravených pokrmů je rok od roku těžší a těžší, protože výrobky žáků jsou čím dál dokonalejší.“
Mgr. Ing. Martina Havlíková