Exotičtí papoušci létali tělocvičnou a nechali se i pohladit. Environmentální program nadchl žáky prvního stupně i děti ze školky

Pro všechny třídy prvního stupně a mateřské školy připravila v pondělí 29. dubna 2024 škola environmentální program o papoušcích. Ty jim přivezla ukázat chovatelka Soňa Martisúková ze Slovenska. Asi patnáct papoušků létalo tělocvičnou školy, posedávalo na žebřinách i sítích. Děti si různé barevné exotické ptáky mohly pohladit a vyfotit se s nimi. Dozvěděly se také základní informace o jednotlivých druzích a jejich chovu.

Žáci se postupně vystřídali v prostorách tělocvičny, aby si mohli environmentální vzdělávací program s papoušky užít doslova na vlastní kůži. V přibližně pětačtyřicetiminutovém programu se přihlížející posluchači dověděli, jak se jednotlivé druhy papoušků jmenují, čím se živí a jak se o ně jejich chovatelé starají. „Papoušci byli krásní, barevní, mohli jsme je krmit z ruky, pohladit si je a vyfotit. Naši žáci měli z exotických papoušků velkou radost,“ prozrazuje třídní učitelka první třídy Mgr. Lenka Matulová.

Postřehy žáků byly totožné. „Nejvíce se mi líbil papoušek hyacintový,“ prozradil prvňák Adam. Ostatní jeho spolužáci se shodli na tom, že program byl krásný a že by jednoho podobného papouška také chtěli mít doma.

Podobně to vnímali také jejich nejmenší kamarádi ze školky. „Pro holky a kluky z mateřské školy byla návštěva papoušků opravdovou senzací. Se zájmem si poslechli výklad o různých druzích papoušků i zajímavostech o každém z nich,“ sděluje učitelka třídy Motýlků Nikola Klacková.

Také děti ze školky si mohly kteréhokoliv z představených papoušků pohladit či podržet, ti bojácnější se pomazlili s mládětem papouška Kakadu a nakonec je také nakrmili. „Za nejvíce zajímavé seznámení děti považovaly setkání se Zoborožcem střapatým a Arou hyacintovým – největším papouškem schopným letu,“ doplňuje ještě Nikola Klacková.  

Environmentální vzdělávací program s papoušky, projektová výuka nejen s třídním učitelem se na naší škole konala díky podpoře projektu Šablony – Zážitková pedagogika – EVVO, vzdělávání pro udržitelný rozvoj. Více o projektu se dozvíte zde.

Mgr. Ing. Martina Havlíková