Naši žáci zářili v okresním kole soutěže Mladý zahrádkář. Přivezli dvě první místa s postupem do celostátního kola

Účast našich žáků v okresním kole vědomostní soutěže Mladý zahrádkář, která se uskutečnila v Základní škole v Hodslavicích ve středu 15. května 2024, nám přinesla krásné výsledky. Vybraní žáci z pátého, šestého a devátého ročníku přivezli desáté, sedmé, páté, druhé i dvě první místa. Cílem soutěže je podpořit zájem mládeže o přírodní vědy, botaniku, ochranu přírody a krajiny.

Už ranní příjezd do Hodslavic sliboval, že den bude nezapomenutelný. „Na soutěž nás odvezl člen místního sboru dobrovolných hasičů, pan Stanislav Keller, hasičským autem,“ vzpomíná na počátek dobrodružství skupinu doprovázející učitelka Mgr. Monika Čempel.

Za pátou třídu soutěžila Karolína Marková, která získala páté místo, a Jaromír Veselka, jenž se umístil na desáté pozici. Za VI. A třídu zazářil Václav Tichavský, který díky vysoutěženému prvnímu místu získal postup do celostátního kola, které se uskuteční v Brně 15. a 16. června 2024. Deváťáky reprezentovala Hana Blažková, která obsadila sedmé místo, dále Jakub Buzek, jenž se umístil na druhé příčce, a konečně Josef Mičulka, který svými znalostmi předčil všechny ostatní soutěžící ve své kategorii a získal tak prvenství a postup do brněnské soutěže.

V kategorii starších žáků se museli deváťáci poprat s velkou konkurencí. „Kuba měl stejný počet bodů s dalšími dvěma soutěžícími. Dvakrát absolvoval rozstřel o druhé, třetí a čtvrté místo. Nakonec dokázal své znalosti obhájit a vybojoval druhou příčku,“ přibližuje do poslední chvíle nejistý výsledek Monika Čempel. Josef zase obhajoval loňské vítězství a podařilo se.

Žáci v soutěži rozvíjí znalosti a dovednosti v přírodovědných oblastech a propojují nabyté znalosti v systému základního školství s praxí. Soutěžící nejdříve absolvovali test třiceti teoretických otázek, poté poznávali osivo a rostliny.

„Nemyslela jsem si, že to dám,“ komentovala své umístění páťačka Karolína. Podobné pocity z testu měl také výherce prvního místa Vašek: „Výsledek nebude asi nic moc, nevěřím si.“ Spolužáci se navíc v soutěži podporovali vzájemně. „Josef vyhrál zaslouženě, umí,“ uznal přátelsky Kuba.

„Mám z našich žáků obrovskou radost. Nejen z jejich krásných umístění, ale také z toho, že se umí podpořit a sdílet spolu radosti i těžkosti. Velmi mě těší jejich nadstandardní zájem o témata, která byla obsahem soutěže. Moc všem gratuluji a děkuji za nádhernou reprezentaci,“ dodává ještě k soutěži Monika Čempel, která neopomněla zmínit největší zážitek celého dne. „Do školy jsme se vrátili opět hasičským autem, ale tentokrát zaslouženě i s houkající sirénou. Velmi panu Kellerovi za bezpečnou cestu i nezapomenutelný zážitek děkujeme,“ uzavírá učitelka.

Soutěž Mladý zahrádkář je nejrozsáhlejší a historicky nejstarší vědomostní soutěž, která byla poprvé vyhlášena v roce 1977. Nejprve se uskutečnila na místní úrovni a v roce 1981 se pak poprvé sjela soutěžní družstva z dvanácti okresů na celostátní soutěži.

Mgr. Ing. Martina Havlíková