Ve školní zeměpisné soutěži poznávali žáci státy podle typických znaků a reálií

Zpestření času tráveného ve škole přinesla v úterý 14. května 2024 zeměpisná soutěž s názvem „Poznáš státy světa?“, kterou pořádala učitelka zeměpisu Mgr. Ing. Martina Havlíková spolu s asistentkou pedagoga Michaelou Vymětalovou. Do soutěže se přihlásilo třicet tři žáků z druhého stupně a soutěžili ve dvou kategoriích. Celkovými vítězi se stali Vítek Horečka ze VII. A třídy a Jakub Buzek z IX. třídy.

Soutěž spočívala v promítání obrazových materiálů a reálií států světa rozdělených na oblast Evropy, Ameriky, Asie a Světa. Žáci měli vymezený čas, aby podle fotek, případně vlajky nebo polohy státu na mapě světa, určili, o který stát se jedná. Pak se už jen sečetly body.

V první kategorii se utkali žáci ze šestých a sedmých ročníků. Třetí příčku obsadil David Janyška, druhé místo získal Lukáš Osterezy a největší přehled a znalosti prokázal Vítek Horečka, který se zaslouženě umístil na prvním místě.

Druhá kategorie byla méně početná a zahrnovala žáky z devítky a obou osmiček. V této skupině se vyprofilovala následující vítězná trojice: třetí místo získal osmák Pavel Herman, druhá byla deváťačka Nela Palatková a vítěznou příčku obsadil její spolužák Kuba Buzek.

„Bylo to těžké. I když jsem spoustu obrázků znal, často jsem si nedokázal vzpomenout na název státu,“ komentuje svou účast Jirka Růžička ze VII. A. „Nebylo to moc náročné, ale určitě jsem nevěděl všechno,“ dodává zase Libor Dobečka ze VII. B třídy. Pro deváťačku Nelu Palatkovou představovala nejtěžší sousto oblast Evropy a Ameriky. „Asie pro mě byla asi nejjednodušší, často čtením různých zajímavostí o státech trávím čas i doma,“ svěřila se Nela.

Ceny vítězům přišla v průběhu páté vyučovací hodiny předat ředitelka školy Mgr. Olga Síbrtová spolu se svou zástupkyní Mgr. Martinou Bílkovou. „Děkuji žákům za jejich zájem o aktivity přesahující povinný rámec učiva. Všem úspěšným řešitelům soutěže gratuluji. Děkuji rovněž organizátorkám soutěže a Spolku rodičů a přátel školy za příspěvek na zakoupení cen,“ uzavírá děkovně ředitelka školy.

Mgr. Ing. Martina Havlíková