Správná pětka se sešla letos podruhé, příště se uvidí už možná jako spolužáci

Setkání žáků páté třídy ze základní školy Mniší s páťáky z Lichnova se tento školní rok uskutečnilo již podruhé. Správná pětka se po půl roční pauze sešla v pátek 24. května 2024 ve škole v Lichnově hned první hodinu. Po přivítání čekala na naši návštěvu z Mniší a jejich vrstevníky z Lichnova stanoviště se zábavnými úkoly, ale také třeba svačinka ve školní jídelně nebo zkouška pingpongových stolů na hlavní chodbě školy.

Slavnostní uvítání se uskutečnilo v tělocvičně a žáci začali aktivitou, která jim měla vzájemně připomenout jejich jména. Prvním úkolem tedy bylo ztvárnit jméno formou moderního graffiti. Dle domluvy si všichni žáci přichystali také převlečení do tělocvičny, takže nic nebránilo tomu, aby změřili své síly ve vybíjené. „Hra měla sportovní náboj, ale všechno probíhalo v rámci fair-play, což jsme s radostí pozorovali,“ vzpomíná asistentka pedagoga Jarmila Kociánová, která se správnou pětkou strávila odpoledne po boku třídního učitele páté třídy Mgr. Pavla Davida a ostatních kolegů z pedagogického sboru, kteří se podíleli na přípravě a organizaci stmelovacího dopoledne.

Na následující aktivity už byla skupina páťáků rozdělena na dvě poloviny, aby si všichni mohli naplno užít práci s roboty DASH. „Všichni si vyzkoušeli, jak takového robota ovládat a pokusili se bez chyb projet nachystané trasy. Ukázalo se, že to není úplně snadné, ale přesto to všechny bavilo a užili si při tom i docela dost legrace,“ popisuje učitel informatiky Mgr. Ondřej Švrček, který robotické stanoviště připravil.

Na přípravě úkolů se podíleli také dva žáci deváté třídy Jakub Pícha a Jakub Havel, kteří dohlíželi na program v počítačové učebně. „Autíčko Cutebot sloužilo jako ukázka programování poutavou formou v podání našich deváťáků a bylo velmi vydařené. Svědčí o tom i fakt, že jeden z žáků z Mniší se kluků ptal, zda se tímto už připravují na učitelské povolání,“ vzpomíná s úsměvem Jarmila Kociánová.

V jídelně byla pro žáky z Mniší nachystaná také svačinka. „Stihli si ale vyzkoušet i ping-pong na hlavní chodbě školy, ze kterého byli nadšení,“ dodává ještě asistentka pedagoga.

Ukončení programu se uskutečnilo po třetí vyučovací hodině ve třídě našich páťáků, kde si všichni udělali společnou fotku a rozloučili se s tím, že většina z žáků se setká v září v novém školním roce.

Mgr. Ing. Martina Havlíková