Jak vypadal první týden v lavicích prvňáčků? Adaptaci jim usnadnily pestré aktivity pod vedením třídní učitelky

Své dobrodružství napříč prvním školním týdnem zahájili žáci prvního ročníku v pondělí 2. září 2024.  Vedení školy v čele s ředitelkou Mgr. Olgou Síbrtovou, starosta obce Ing. Aleš Mičulka a zástupce SRPŠ Ing. Stanislav Růžička přivítali všechny nové děti na hlavní chodbě. Během slavnostního aktu, kdy zazněla i školní hymna, byli všichni noví žáci představeni svým spolužákům. Ceremoniál poté pokračoval ve třídě i ve školní družině Myšáků a odstartoval týden plný nových zážitků a příjemně strávených prvních společných chvil nového kolektivu spojených s užitečným úklidem školní zahrady nebo se společným výletem.

Slavnost zahájení školního roku se tradičně přesouvá z hlavní chodby do třídy. Tady na děti čekaly pestré aktivity, ale také překvapení, které pro ně připravili zástupci obce. „Nejenže si žáci odnesli pracovní sešity na celý školní rok, ale díky darům obce si rodiče nemusí dělat starosti ani s nákupem výtvarných potřeb, jako jsou pastelky, progresa, fixy, vodové barvy, voskovky a spousta dalších nutností k tvoření. Vše našli žáci již připraveno na svých lavicích první školní den,“ vyjmenovává třídní učitelka prvňáků Mgr. Kateřina Martinková. „Na pomůcky pro prvňáčky získáváme od obce každoročně dotaci ve výši tisíc korun. Když přidáme pětistovku za školu, je z toho nakonec hezký dárkový balíček užitečných potřeb pro každého novopečeného žáčka,“ uvádí ředitelka školy s tím, že balíčky pomůcek jsou malou výpomocí rodinám v době zvýšených finančních nároků souvisejících s nástupem dítěte do školy. „Zřizovateli tímto velmi děkuji za podporu,“ vzkazuje ředitelka školy slova díků.

Následně si rodiče odvedla vychovatelka školní družiny Mgr. Hana Nováková, aby jim nastínila průběh akcí v družině. „S dětmi jsme se pustili hned do prvního úkolu – tím byl výběr oblíbeného zvířátka, které bude děti provázet po celý školní rok. Zvířátko bude zdobit nejen šatní skříňky, ale také jmenovky, portfolia či boxy s převlečením na tělesnou výchovu. Jmenovky se dětem moc povedly,“ usmívá se třídní učitelka prvňáčků.

Poté si už šli družinu prohlédnout samotní prvňáci a úkol dostali naopak rodiče. Měli napsat svým dětem vzkaz, který je při malém zastesknutí vždy rozveselí.

Další dny prvního školního týdne se nesly v duchu seznamování. „Hráli jsme nejrůznější hry, prošli si školu i její okolí a úplně nejvíce děti potěšila pozvánka paní ředitelky do ředitelny. Paní ředitelka dětem ukázala své království, seznámila je se svou prací a mile děti překvapila připravenou svačinkou v podobě ovocných talířů,“ prozrazuje ještě Kateřina Martinková.

Do úklidu školní zahrady se prvňáci zapojili ve čtvrtek 5. září 2024, a tak se mohou chlubit, že i díky nejmladšímu týmu školy vypadá zahrada opět krásně. Poslední den v týdnu vyrazili prvňáci v doprovodu své třídní učitelky na krátký výlet. „Namířili jsme si to k místnímu „kamínkovníku“ na Závrší, o který s láskou pečuje rodina Sýkorova. Děti se nejen prošly, ale cestou si otestovaly svou bystrost formou hry a namalovaly ostatním dětem krásné kamínky, které nechaly na výměnu na místě,“ uzavírá týdenní adaptační program třídní učitelka.  

Mgr. Ing. Martina Havlíková