Žáci se opět zapojili do dobrovolnické akce Ukliďme Česko!

V úterý 11. dubna se žáci naší školy opět s nasazením zapojili do akce Ukliďme Česko! Ukliďme Lichnov! Připojili se tak k největší globální dobrovolnické akci, která spojuje dobrovolníky z více než sto devadesáti zemí celého světa. Termín akce navázal na Velikonoce, a tak žáci vyměnili velikonoční tatar za pytle a rukavice, nazuli holínky a vyrazili do terénu. 

„Sedmáci vyrazili společně s VI. A čistit lesní porost podél potoku Kalňůvek, osmáci spolu s VI. B sbírali nečistoty podél cyklostezky směrem na Frenštát pod Radhoštěm. Lokality úklidu byly předem určeny a vytipovány po konzultaci s Mysliveckým sdružením a zástupci obce,“ popisuje lokality sběru odpadků a nečistot organizátorka akce, učitelka přírodopisu Mgr. Bohdana Hutyrová.

Slunečné počasí a pobyt v přírodě si žáci užili. Kochali se meandry potoka, kvetoucími sasankami, orseji, vyplašili i srnky a zajíce. O to více je překvapily objevy černých skládek a kuriózní nálezů. „U cesty našli blatníky a nárazníky aut, rozbitá skla, staré hrnce, ale i zbytky rozbitého záchodu, starou televizi, železa, plechy. Dokonce i starou odisku a průkaz do lékárny – doslova podnětné nálezy pro detektivní příběh. Na cyklostezce u řeky Lubiny našli žáci dětský dudlík, takže vyhodnotili, že se věkový průměr průchozích snížil oproti podzimu, kdy našli zubní protézu,“ vtipně dodává Bohdana Hutyrová.  

Cyklostezka je stále intenzivně využívána, což dokazuje i množství odpadků, které tam ležely. Celá akce proběhla ve spolupráci se zřizovatelem, tedy s obcí Lichnov, která zajistila odvoz a likvidaci odpadu, a Mysliveckým sdružením, který žákům na oplátku zajistí zážitkový program s mysliveckou tematikou, tímto jim patří velké díky!

Bc. Hana Horáková