Dental Prevention: Děti z prvního stupně vědí, jak na zdravé zoubky

V pátek 21. dubna 2023 mezi žáky prvního stupně zavítali dva studenti Zubního lékařství Univerzity Palackého v Olomouci, aby našim nejmladším žákům ukázali, jak si správně čistit zuby.

„Nejprve s dětmi teoreticky prozkoumali, co je to zub, a uvedli si důvody, proč si je vlastně čistíme. Děti také zjistily jednu z nejdůležitějších věcí, a totiž jaký typ zubního kartáčku je nejvhodnější a proč je dobré používat i kartáček mezizubní,“ popisuje zástupkyně ředitelky pro první stupeň Mgr. Markéta Martinů a pokračuje: „Následně si na velkém modelu chrupu pomocí velkého zubního kartáčku prakticky předvedli, jakou techniku používat a čemu se naopak vyvarovat. Nakonec se školitelé individuálně věnovali každému žákovi, když sledovali, jak si čistí zuby, a předali jim cenné rady.“

Pro vyplnění volného času byla pro menší děti připravena omalovánka, pro ty větší pak křížovka. „Za celou dobu, co školíme, se nám nestalo, aby si tak málo dětí zapomnělo kartáček. Všichni žáci byli moc hodní,“ shrnuje návštěvu školitelka Natálie Mynářová.

„Oběma studentům moc děkujeme za návštěvu. Je moc dobře, když některé poznatky a dovednosti předávají dětem přímo odborníci, jako tomu bylo právě v tomto případě,“ vzkazuje závěrem slova díků Markéta Martinů.

Bc. Hana Horáková