Zahradníci v červnu sklízeli první úrodu

Léto je v plné síle, a tak osmáci a deváťáci v projektu Zahradníkův rok, který se prolíná výukou předmětu pěstitelství a příprava pokrmů od září až do června, provádějí práce, které si teplé letní období žádá.

V červnu žáci vysadili letničky, také proběhla výsadba hrášku a fazolí. „Kvůli invazi slimáků jsme obdobně jako spousta zahrádkářů přišli o vysázená rajčata, papriky, kapustu a kedlubny. Proto jsme vysadili jak rajčata, tak papriky znovu. A v boji se slimáky jsme vyrazili s granulemi Antimolustik,“ popisuje nepříjemné starosti mladých zahrádkářů učitelka předmětu Mgr. Ludmila Kalčáková, Ph.D.

Avšak školní zahrada naštěstí přináší více radosti než starostí, a tak si žáci v červnu užili i své první výpěstky ředkviček. Radost udělaly rovněž mladším žákům z šesté třídy, kteří si mohli také v zahrádce utrhnout čtyřbarevné odrůdy této zeleniny.

V červnu také proběhla instalace kompostéru, který chlapci spolu se školníkem Robertem Fojtíkem sami sestavili z palet. Mladým zahrádkářům se také vydařila vypěstovat oblíbená bylinka meduňka.

Celoroční projekt s názvem Zahradníkův rok realizují učitelky povinně volitelného předmětu pěstitelství a příprava pokrmů Mgr. Monika Čempel a Mgr. Ludmila Kalčáková, Ph.D., spolu s žáky osmých tříd a devátého ročníku. Jejich cílem je provádět pravidelné zahradnické práce ve škole a jejím okolí tak, jak si žádá dané období roku.

Mgr. Ing. Martina Havlíková