Sedmáci objevovali sladké tajemství výroby Marlenky

Žáci sedmých tříd se ve čtvrtek 27. března 2025 vydali na exkurzi do výrobního závodu značky Marlenka, aby na vlastní oči viděli, jak vznikají medové dorty. Ty si získaly oblibu po celém světě. Cestu do Frýdku-Místku žákům umožnil předmět Příprava pokrmů a stolování a doprovod sedmákům dělaly učitelka vaření Mgr. Monika Čempel a kariérová poradkyně Mgr. Monika Wilczková.

„Chtěli jsme žákům ukázat reálné pracovní prostředí, které propojí teorii s praxí a zároveň jim otevře oči v oblasti možností budoucího uplatnění. Navíc sladkou odměnu na konci exkurze žáci rozhodně uvítali,“ uvedla k exkurzi její organizátorka Monika Čempel.

Společnost Marlenka zaměstnává přes 450 lidí a vyrábí více než šedesát druhů výrobků na dvou moderních výrobních linkách. Žáci prošli celým procesem – od míchání medového těsta až po zabalení hotového dortu a jeho přepravu. Průvodce skupinu z Lichnova zasvětil do technologií a procesu výroby a pobavil i řadou historek a mnohdy záludných otázek.

„Největší úspěch měl u žáků zcela jednoznačně zaměstnanecký bonus a to, že si během směny zaměstnanci mohou dopřát libovolné množství sladkostí,“ prozradila s úsměvem učitelka. „Jé, já tady chci pracovat,“ zaznělo několikrát od pobavených žáků.

Závěrečná ochutnávka produktů firmy na konci exkurze byla už jen třešinkou na dortu. A žáci si kromě podrážděných chuťových pohárků odnesli i řadu zajímavých poznatků a statistik:

„Zaujala mě čistota výroby a hygiena,“ uvedla Kristýna. „Výroba jednoho dortu trvá jen sedmnáct a půl minuty,“ spočítal Samuel. „Na nové lince se vyrobí až 1100 dortů za hodinu,“ doplnil ho Daniel. „Za minutu zvládnou tři stovky medových kuliček,“ dodal udiveně Lukáš. „Překvapilo mě, jak moc peněz stojí například jedna výrobní linka,“ uvádí David.

Sedmáky nenechaly chladné ani moderní technologie, které v závodě ve Frýdku-Místku mají – od zkušebního akvária pro testování těsnosti balení, přes robota, který skládá krabice na palety, až po váhu, jež kontroluje přesnou hmotnost výrobků, a pokud váha neodpovídá třeba jen o jeden gram, propadne vážený výrobek váhou dolů a jde zpět do výroby.

Mgr. Ing. Martina Havlíková