Řešení záhad a fyzikální zákony v praxi – takové byly exkurze šestých a osmých tříd

Žáci naší školy v rámci projektu OKAP (Odborné, kariérové a polytechnické vzdělávání v Moravskoslezském kraji) absolvovali hned několik výjezdových akcí do oblasti Dolních Vítkovic v Ostravě. Zúčastnili se dvou vzdělávacích programů. 

Žáci osmých tříd přicházeli na kloub Záhadě jaderné elektrárny. „Vyzkoušeli si měření radiace pomocí dozimetru, speciální oblek, ověřovali propustnost materiálů vůči radiaci a jak se proti radiaci chránit. Seznámili se s principem fungování jaderné elektrárny, výhodami jaderné energie i s jejími negativy,“ popisuje vědeckou činnost žáků jejich učitelka Mgr. Bohdana Hutyrová, která je ve škole zároveň koordinátorkou EVVO.  

Mladší spolužáci ze šestých tříd si přišli ověřit, jak by obstáli při řešení jiné záhady. Náplní dalšího z programů bylo totiž šifrování a ověření matematických dovedností. „Zážitkem pro všechny bylo si započítat ve dvojkové soustavě a řešit jednoduché šifry. Jako suvenýr si každý odnesl šifrovací kotouč, který si sám vyrobil, a know-how, jak dokonale zabezpečit informace pomocí šifer,“ popsala další ze zábavných programů Bohdana Hutyrová. 

Na závěr následovala prohlídka populárně naučného centra Velkého světa techniky. Žáci si mohli vyzkoušet stovky zábavných a poučných atrakcí. Ve Světě přírody se podívali na svět očima zvířat, rozpoznávali stopy zvěře, aktivně si na simulátoru vyzkoušeli princip fotosyntézy, a díky tomu zažili fyzikální a přírodní zákony v praxi. Jako suvenýr si poslali pozdrav s portrétem od umělé inteligence a vyrobili si svoji vlastní lžičku, aby si pokaždé, když si s ní zamíchají čaj, vzpomněli na expozici v Dolních Vítkovicích. 

Oba studijní výjezdy, včetně dopravy, prohlídky expozic a programů, byly hrazeny z projektu OKAP.

Bc. Hana Horáková