Putovní knihovna: Páťáci se dotkli jiné dimenze

Netradičního přivítání se dočkali žáci páté třídy, když vstoupili do prostor knihovny ve Frenštátě pod Radhoštěm. „Ahoj, já jsem Martina Vroblová, můžete mi říkat Martino. Původně jsem se ale měla jmenovat Tereza, ale nestalo se tak, protože mou maminku – s vybraným jménem Tereza – předběhla sousedka. A jaký příběh se pojí s vaším jménem?“ snažila se rozmluvit páťáky paní knihovnice. A to se ji povedlo!

A tak se páťáci představili trochu nezvykle a navzájem se o svých spolužácích dozvěděli, že Danieli říkají doma Daník, Antonín je již šestý Antonín v rodě, David měl být Lukáš, a tak mu toto jméno zůstalo v pořadí druhé, a ještě Pavlínka měla být původně Pavel.

Takto začala příjemná beseda s fantastickou Bc. Martinou Vroblovou, která v Městské knihovně ve Frenštátě pod Radhoštěm působí jako knihovnice v dětském oddělení, ale také provází vzdělávacími programy pro školy a školky. „Důležité je se rozečíst, protože čteme celý život, třeba i v matematice,“ povídá dál paní Martina a pokračuje v popisu činnosti knihovny. Jak jsou seřazeny knihy v knihovně? Třeba podle abecedy. „Nebo podle žánru!“ doplňuje rychle Pavlína Kutáčová. A co je vlastně žánr? Paní Martina rozvíjí diskuzi.

„V další části se mohli páťáci pohodlně uvelebit a pak poslouchat. Paní Vroblová pročítá knihy a rozvíjí čtenářskou představivost. Jonáš a Nenáš, příběh o rozdílnosti ale velkém kamarádství. Kniha Eliška není strašidlo zase líčí největší strachy, které většinou máme z toho, co neznáme, a to je taky páťákům blízké,“ popisuje čtenářskou chvilku jejich třídní učitelka Mgr. Monika Wilczková. Z diskuse vyplynula otázka: Kam chodíte na zkušenou? Bleskurychle naráz odpověděli David a Markéta: „Do školy!“ A to je pravda!

„V diskusi jsme se na chvíli ocitli i v jiné dimenzi, protože – co když… je všechno jinak? Co když…? Takto polemizovala Pavlína Kutáčová. Ale musím pochválit všechny páťáky, kteří odpovídali a zapojovali se do diskusí. Paní Vroblové bych chtěla moc poděkovat za poutavé vyprávění a skvělou atmosféru, kterou dokázala vytvořit,“ děkuje Monika Wilczková.

Hlavní pointou této návštěvy bylo zvýšit povědomí o knihovně, o čtení jako takovém, o tom, že v knihách je ukryto spousta zajímavých informací a fantastických příběhů. A proč putovní knihovna? Žáci si odnesli pětadvacet titulů Prašiny od Vojtěcha Matochy. Tyto knihy si vypůjčili a po přečtení zase vrátí. Tuto aktivitu pořádá Městská knihovna Frenštát pod Radhoštěm ve spolupráci s MAP Frenštát pod Radhoštěm a za to jim vřelé díky!

Bc. Hana Horáková