Básničkový vláček: Recitační klání ukázalo, že poezie není cizí žákům napříč všemi ročníky školy

Přes počáteční nervozitu až po mimořádné výkony, taková byla recitační soutěž Básničkový vláček, která se uskutečnila ve čtvrtek 16. března 2023. Zúčastnili se jí vybraní žáci prvního i druhého stupně, kteří absolvovali třídní kolo a probojovali se do kola soutěžního – školního.

„Žáci si mohli vybrat jakoukoli báseň, která měla určitý počet slok. Ve třetí třídě to byly tři sloky, v sedmé alespoň pět a více. Soutěžilo se celkem v pěti kategoriích a výběr básní byl mnohdy překvapivý,“ pochvaluje si pestrou účast Mgr. Lenka Matulová, organizátorka soutěže a členka poroty.

Tříčlenná porota – ještě s druhostupňovými češtinářkami Mgr. Gabrielou Mynářovou a Mgr. Ivanou Michaličkovou – měla možnost slyšet básně od oblíbeného Jiřího Žáčka, Josefa Kožíška, Jaroslava Seiferta, Petra Bezruče či Karla Jaromíra Erbena. „Mimořádně těžkou báseň si vybrala Regína Juráková, která svým přednesem zaujala snad všechny přítomné,“ oceňuje výběr básně porotkyně Gabriela Mynářová.

Milým zpestřením byly průvodní vstupy moderátorské dvojice Patrika Pustějovského a Tomáše Sztuchlíka, kteří svým rétorickým umem oslovili jak publikum, tak i samotnou porotu. Mezi dalšími účinkujícími byli David Řidkošil, který zahrál na zobcovou flétnu, nebo Vít Horečka s písničkou Svět patří nám. Vystoupil také Jakub Janeček se skladbou Allongarese, kterou zahrál na housle, Štěpán Kačor zahrál na zobcovou flétnu skladbu Rio a nakonec Jakub a Štěpán zazpívali písničku Rána v trávě za kytarového doprovodu Martiny Hilscherové.

„Ve škole pečlivě sledujeme talent dětí i jejich mimoškolní aktivity. Proto také víme, které děti navštěvují základní umělecké školy nebo se jen tak, ve volném čase, věnují hře na nějaký hudební nástroj či rády zpívají. Přizvali jsme je do soutěže, aby ji zpestřily svým vystoupením. I díky tomu získala soutěž úroveň velmi příjemného kulturního počinu,“ uvedla během závěrečného poděkování recitátorům, vystupujícím i porotě ředitelka školy Mgr. Olga Síbrtová, která recitačnímu klání přihlížela.

Díky finančnímu příspěvku, který do soutěže věnoval Spolek rodičů a přátel školy, byly zakoupeny pěkné ceny, které vítěze jistě potěšily. V jednotlivých kategoriích byli porotou vybráni vždy tři nejlepší recitátoři, ale příležitost rozhodnout o svém favoritovi měly i děti – hlasovalo se totiž o cenu diváka. „Žáky nejvíce oslovili svým přednesem Regína Juráková a Rene Venos. Oba získali stejný počet hlasů, oba si přišli během vyhodnocení pro diváckou cenu,“ uvádí Lenka Matulová. Přehled nejúspěšnějších recitátorů naší školy v jednotlivých kategorií najdete zde.

Závěrem děkujeme všem, kteří se do Básničkového vláčku svým vystoupením připojili, a budeme se těšit na další ročníky.

Bc. Hana Horáková