Děti v družince se proměnily v hledače pokladů. Jak na to, jim poradil jeden z tatínků

V pátek 16. června 2023 přijal pozvání do naší školní družiny pan Ondřej Fabián, tatínek žáka první třídy, který dětem představil svůj velký koníček – detectoring. Pro děti i jejich vychovatelky měl připraveno poutavé vyprávění.

„Dozvěděli jsme se mimo jiné to, že průzkum s detektorem kovů v přírodě je dle platných zákonů archeologickým výzkumem. Kdo se chce této aktivitě věnovat, musí tedy splňovat určité podmínky,“ popisuje nově nabyté informace vedoucí vychovatelka školní družiny Lucie Vávrová, DiS., a pokračuje: „O těchto podmínkách si pan Fabián s dětmi povídal. Přitom se žáci setkali i s novými výrazy – například se dozvěděli, co je falzum.“

Ondřej Fabián ukázal dětem potřebné vybavení, které je pro tento koníček nezbytné. Jednalo se o dohledávací detektor, sluchátka, opasek, rýč nebo lopatku. Děti se dozvěděly, že osmdesát procent času spočívá v pročítání kronik, studování historie a bádání.

„Na ukázku přinesl pan Fabián dětem například rakousko-uherskou minci nebo devítimilimetrový náboj do pistole. Také dětem přinesl dárky v podobě nejrůznějších mincí, což mělo velký úspěch. Děti byly z hledání pokladů nadšené a některým se kvůli zajímavým příběhům ani nechtělo odejít domů ze školní družiny. Mnohé lákalo objevování historie pomocí detektoru kovů,“ popisuje netradiční aktivitu Lucie Vávrová.

A co slibovaný poklad? Za slovem poklad si může představit každý něco jiného. Pro žáky to byl například desetihalíř z roku 1993, který našly na školní zahradě.

„Tímto bych chtěla panu Fabiánovi poděkovat za jeho čas, přípravu na setkání s dětmi ve školní družince a úžasné nadšení pro koníček, které přenesl i na nás,“ uzavírá vedoucí vychovatelka.

Mgr. Hana Horáková