Sedmáci si v dějepisu vyzkoušeli třináctikilové brnění

Netradiční hodinu dějepisu zažili v pátek 20. října 2023 žáci VII. A, kteří naslouchali svému spolužákovi Štěpánu Kačorovi, jenž si připravil vyprávění o středověkém brnění. Jeho povídání bylo navíc doplněno názornou ukázkou – brnění totiž přinesl s sebou.

„Samotný rytířský oblek sice není historický, ale je inspirován dobou vlády Přemysla Otakara II. tak věrně, že vůbec nelze poznat rozdíl. Jeho výroba trvala šest let, i s přilbou váží asi třináct kilogramů,“ prozradil ve třídě spolužákům Štěpán.  

Kromě toho dokázal odpovědět na nejrůznější dotazy svých kamarádů. „Otázek měli spolužáci spoustu, ale úplně největší radost jim Štěpán udělal tím, že jim dovolil si brnění vyzkoušet na vlastní kůži – takže jsme brnění zkoumali, nasazovali a zavazovali,“ přibližuje průběh netradičního vyučování učitelka dějepisu Mgr. Ivana Michaličková.

Sedmáci zjistili, že pohybovat se v brnění není vůbec snadné. Pro Štěpána ovšem nebyl problém projít se po škole, ukázat se svému třídnímu učiteli i dalším žákům školy. „Nakonec v brnění došel i na oběd do školní jídelny a následně v něm spokojeně odjel na kole domů,“ popisuje dále Ivana Michaličková, která si jeho aktivity velmi cení.

„Ještě jednou mu velice děkuji za tento netradiční zážitek. Poděkování patří samozřejmě i rodičům, kteří mu umožnili cenné brnění do školy přinést a celou akci zorganizovat,“ uzavírá učitelka.

Mgr., Ing. Martina Havlíková