Škola uspořádala meziškolní soutěž Lichnovský chytrolín. Putovní pohár zamířil opět do Tiché

To, že u nás ve škole o malé chytrolíny nouzi nemáme, víme už dávno. V pondělí 23. října 2023 jsme ale zjistili, jak se to má s chytrými hlavičkami v tradiční meziškolní vědomostní soutěži Lichnovský chytrolín určené pro žáky třetího až pátého ročníku prvního stupně.

Pozvání do soutěže letos přijalo celkem osm škol, což je v historii soutěže již podruhé rekordní počet soutěžních týmů. „Jsme rádi, že zájem o soutěž je veliký. Letos jsme u nás ve škole přivítali žáky ze základních škol z okolních obcí, jako je Lubina, Mniší, Tichá, Trojanovice, Štramberk, ale také zástupce základních škol Záhuní a Tyršova z nedalekého Frenštátu,“ představuje hojnou účast ředitelka pořadatelské školy Mgr. Olga Síbrtová s tím, že pochopitelně také tým z Lichnova se soutěže účastnil. „Naši školu tento rok reprezentoval třeťák Ondřej Zeman, čtvrťák Ondřej Hilscher a žák pátého ročníku Jakub Pustějovský. Za jejich reprezentaci naší školy jim děkuji,“ doplňuje ředitelka školy.

Tříčlenné týmy malých chytrolínů byly složeny vždy z jednoho zástupce třetího, čtvrtého a pátého ročníku. Samotná soutěž čítala celkem šest částí. Okruh Lidé a společnost zahrnoval otázky z historie, ale žáci si procvičili i zeměpisné znalosti či otázky z dopravní výchovy. K dalším tematickým okruhům patřila příroda či sport. „V oblasti o kultuře a umění žáci vedle běžných znalostních otázek poznávali také ukázky z dětských knih nebo znělky a písničky z pohádek,“ přibližuje jeden z okruhů soutěže organizátorka Lichnovského chytrolína a třídní učitelka prvního ročníku Mgr. Lenka Matulová.

Dále žáci prokazovali své schopnosti v poznávání záhadných předmětů a úplně nejzajímavější oblast byla práce s robotem jménem Dash.  „Dash je robot, který se těšil na nové dobrodružství. Musel následovat starou nalezenou mapu, která mu ukazovala tajnou cestu z Lichnova do ztracené vesničky Bordovice, ve které se údajně skrývá poklad a spousta drahokamů,“ odhaluje jeden z úkolů Lenka Matulová.  Cílem všech přihlášených chytrolínů tedy bylo podle návodu a mapy roboty naprogramovat na správnou cestu.

A kdo se stal vítězem letošního ročníku? „Přijeli sice na poslední chvíli, ale jejich účast byla velmi důležitá. Jako loňští vítězové totiž přivezli putovní pohár. A letos si jej opět odvezli do své domovské školy – v Tiché,“ glosuje druhé vítězství žáků ze sousední obce Olga Síbrtová a dodává: „Vítězům patří velká gratulace. Určitě pohárem udělali ve své škole radost a jejich dvojnásobná výhra možná způsobí, že příští ročník bude ještě napínavější.“ Na druhém místě se umístili žáci ze Základní školy Kopřivnice-Mniší a třetí příčku obsadili soutěžící ze Štramberka.

„Všem úspěšným týmům gratulujeme a ostatním děkujeme za účast. Poděkování patří také organizátorům akce, především paní učitelce Lence Matulové, za technickou podporu pak panu učiteli Ondřeji Švrčkovi. O důstojnou reprezentaci školy se postaraly také paní kuchařky se skvělým občerstvením jak pro soutěžící, tak pro jejich pedagogický doprovod. Významnou pomocí byli i ochotní deváťáci, kteří přispěli k hladkému průběhu soutěže,“ vzkazuje slova díků ředitelka školy. Poděkování patří také Spolku rodičů a přátel školy, který přispěl na odměny žáků.

Závěrem čtenářům předkládáme jednu ze soutěžních otázek pro chytré hlavičky: Na kolik kostiček můžeme rozložit Rubikovu kostku? Víte?

Mgr., Ing. Martina Havlíková