Říjen v družince byl pestrý jako babí léto

Říjen ve školní družině utekl jako voda. Oproti loňsku byl ovšem zase speciální – a to nejen svými příjemnými teplotami, ale i malými svěřenci, kteří spolu se svými vychovatelkami vždy tvoří jedinečnou družinkovou partu. 

Druhá polovina měsíce byla dokonce jedna z nejteplejších v historii. Babí léto se protáhlo a tomu také odpovídal program v jednotlivých odděleních. „Protože nás vysoké teploty mile překvapily ještě na konci měsíce, sluneční paprsky nás spolu s dětmi lákaly k procházkám do okolí školy, ke hrám na školní zahradě nebo na přilehlém workoutovém hřišti,“ přibližuje říjnové aktivity vedoucí vychovatelka Lucie Vávrová, DiS.

Děti z družinky se také zapojily do soutěže ve sběru kaštanů, žaludů a bukvic. Ale sbíraly i další přírodní materiál ke tvoření – listy, větvičky, šípky, ořechy nebo šišky. 

Podzimní barvy rovněž inspirovaly děti ke tvoření. „Pomocí prstových barev jsme malovali stromy na podzim. Někdo použil jen prstíky, aby se moc neumazal, a někdo si nabarvil rovnou celou dlaň,“ popisuje rozdílné přístupy dětí k práci vychovatelka. 

Děti navíc čekalo i vyrábění jablíček a podzimních listů, kdy kouzlily s inkoustem a zmizíkem.  

Návštěvníci oddělení Smajlíků a Tygříků se dva říjnové dny účastnili podzimních dílniček, kdy si nakonec každý domů odnesl originální podzimní věnec nebo podzimní svícen. Práce s tavnou pistolí se ukázala být oblíbená po celý měsíc. Děti si spontánně tvořily i podle své vlastní inspirace stojánky nebo rámečky z nanukových dřívek. „S radostí jsme pozorovali jejich zaujatou práci i vznikající jedinečná díla,“ vzpomíná dále Lucie Vávrová. 

Malí šikulové si společnými silami vyzdobili prostory školní družinky halloweenskou tematikou.  Zároveň plnili nejrůznější halloweenské úkoly, luštily křížovky nebo osmisměrky. 

Aktivně se děti podílely také na přípravě programu pro ostatní kamarády. Vanesa Mičkalová, Michaela Trčková a Olivie Kopečná připravily soutěž, která spočívala v plnění různorodých sportovních úkolů na venkovních stanovištích. 

Anežka Kašparová nachystala pro děti pro změnu program spojený s tvořením, při němž měly ostatní děti možnost vyrobit si ze speciálních korálků různé obrázky nebo třeba klíčenku.

Školní družina se zapojila také do oslavy Mezinárodního dne kuchařů nebo poděkování kolegyním za jejich úklid v rámci Thank You Cleaner Day.  „Myšáci také trénovali divadelní představení Veselé houbičky, na jehož premiéru se už všichni moc těšíme,“ doplňuje ještě Lucie Vávrová.

Paní vychovatelky si pro družinové svěřence dále připravily venkovní vědomostní stezku. Myšáci, Tygříci i Smajlíci odpovídali na otázky týkající se podzimní přírody a zvířátek v lese. Za každou správnou odpověď získali jedno písmenko do tajenky.  

Jak je vidět, děti se v družině opravdu nenudí. A že jsou to šikulky dokazuje skutečnost, že za jeden měsíc toho stihli ještě mnohem více, než se vešlo do článku. Sami se ostatně můžete přesvědčit na fotografiích v připraveném padletu.  

Mgr., Ing. Martina Havlíková